• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; `Çalışan üreten kesimler arasında norm birliği sağlanamadı`


 

ANKARA - Çalışma hayatının tamamının bir sosyal güvenlik çatısı altında toplanmasının isteneni veremediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Başta Bağ-Kurlu esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere her kesim eşit haklar istiyor. Norm birliği neden sağlanamıyor? Bağ-Kurlu aynı prim gün sayısında emeklilik hakkı, emekli maaşında eşitlik, prim borcu olanın sağlık hizmeti alması, raporlu olup dükkanı kapalı olduğunda geçimi için `Rapor Ücreti` gibi hakları olsun istiyor. Zaten sigortanın anlamı da bu olmalı` dedi.

            `SAĞLIK HİZMETİ HER KESİME EŞİT ŞARTLARDA VERİLMELİ`

            Sağlıkta tüm kesimlere eşit hizmet verilmesi gerektiğini belirten Palandöken, `Bazı hastalardan hastalığın ismine göre ilaç farkı alınması çok yanlış. Örneğin şeker hastalığından kaynaklanan bir göz hastalığının tedavisinde kullanılan iğneden fark alınması doğru bir uygulama değil. Yine bazı hastalıkların tedavisinde örneğin kalp ameliyatlarında devlet hastanelerinde alınmayan fark ücretlerinin üniversite hastanelerinde alınmasını sosyal devlet ilkesine aykırı buluyoruz. Bu uygulamalar sağlıkta yapılan devrim niteliğindeki uygulamaların özüne ters. Öte yandan borçlu Bağ-Kur`lunun prim borçları dondurularak verilen sağlık hizmetinin de son günleri geldi. 30 Haziran`da borçlu Bağ-Kurlu sağlık hizmeti alamayacak. Uzatılması için yetkililerimize sesleniyoruz. Uzatılırsa 1 milyon 305 bin Bağ-Kurlu sağlık hizmeti almaya devam edecek` diye konuştu.

            `DÜKKANINI AÇAMAZSA NAFAKASINI ÇIKARAMAZ`

            Bağ-Kurlular için emeklilik süresinin 9 bin gün olduğunu, diğer sigortalılar içinse bu sürenin 7 bin 200 gün olduğunu belirten Bendevi Palandöken, `Emeklilik için gereken süreler de eşitlensin. Esnaf 18 saat çalışıyor. Fazla çalışmasına yıpranma payı hesaplanarak düşülse zaten 7 bin 200 güne denk gelir. Bağ-Kurlu emekli olduğunda da zararı var. Hem en uzun süre prim ödüyor hem de daha az emekli maaşı alıyor. Bu eşitsizliğinde giderilmesini istiyoruz. Esnafın işi zordur. Hastalanamazsın bile. Eğer işe gidemezsen nafakanı çıkaramazsın. Bu durumda olan esnaf ve sanatkarımız işe gidemediği, raporlu olduğu günler için kendisine geçimini sağlayacak kadar sigortadan `Rapor Ücreti` ödemesi yapılmasını da istiyoruz` diye söyledi.