• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; ` Vergi barışına yurt dışından çok yurt içinde ihtiyaç var `


 

ANKARA- Yurtdışı varlıkların vergisiz ve cezasız olarak Türkiye`ye getirilmesi için yeni bir vergi barışı kanununun hazırlandığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Vergi barışına en çok yurt içinde ihtiyaç var. Esnaf uzun zamandır ne vergisini ne de sosyal güvenlik primini ödeyebiliyor. Yurt dışından önce yurt içinde bir vergi barışı getirilmeli` dedi.

-`1,3 MİLYON ESNAF İÇİN EMEKLİLİK HAYAL OLDU`

Son yapılan vergi ve prim yapılandırılmasına 1,3 milyon esnafın başvuruda bulunmadığını belirten Palandöken, `Son yapılandırma kanununa 1,3 milyon esnaf başvuruda dahi bulunmadı. Bu da gösteriyor ki esnaf yapılandırılmış borcu dahi ödeyemiyor. Bu durumdaki esnafın borçları da emeklilik günleri de silinmiş oldu. Sonuçta 1,3 milyon esnafın emekli olma umudu kalmadı. Esnafın ekonomik sorunlarına kalıcı bir çözüm getirilmeden yapılandırma kanunları da işe yaramıyor` diye konuştu.

-`BORCUNU ZAMANINDA VE TAM ÖDEYEN ESNAF ÖDÜLLENDİRİLMELİ`

Yapılandırma ve af kanunlarının vergi ve primlerini zamanında ve tam olarak ödeyen esnaf üzerinde olumsuz etki yaptığını söyleyen Palandöken, `Devlete olan borçların zamanında ödenmemesi bir ödül nedeni olmamalı. Ancak, ekonomik koşulların mecbur bırakmasıyla yapılandırma ve af kanunları çıkarılmıştır. Beklentilerin önüne geçmek ve borçların zamanında ödenmesini teşvik etmek için bu durumda esnafa da bir indirim yapılması gerekiyor` şeklinde konuştu.

PRİM ARTIŞI VERGİ İNDİRİMİNİ GÖTÜRDÜ

2016 yılından itibaren basit usule tabi esnafın 8.000 TL`ye kadar olan kazancı vergi dışı bırakıldığını ifade eden Palandöken, `Yaklaşık 680 bin esnafın vergi yükü önemli ölçüde azalacak. Ancak, yıllık 7.000 TL`nin üzerindeki sosyal güvenlik primini bu esnaf ödeyemez ve ödeyemiyor da. Madem esnafın gelirini artıramıyoruz o zaman giderini azaltmak zorundayız. Ya bir af kanunu getirilecek ya da bu sigorta primleri mecburen indirilecek` dedi.