• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken: `Esnafımız Bu Fırsatı İyi Değerlendirmeli.`


 

ANKARA - Yeni çıkarılacak olan borç yapılandırmasının esnaf için büyük bir fırsat olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bu zor dönemde vergi ve prim borçlarını ödemek isteyen esnaf için büyük bir avantaj getiriliyor. Esnaf bu fırsatı iyi değerlendirmeli. TESK olarak yeni düzenlemeyi ülkedeki tüm esnafa ve odalara duyurduk` dedi.

-`YAPILANDIRILMIŞ BORCU PEŞİN ÖDEYENLERİN FAİZİNİN YARISI SİLİNİYOR`

Getirilecek olan yapılandırmanın öncekilerden farklı ve daha avantajlı olduğunun altını çizen Palandöken, `100 TL prim borcu olan esnafın borcuna 70 TL gecikme zammı tahakkuk ettirilmişse, bu gecikme faizi enflasyon oranında (yurtiçi ÜFE) örneğin 40 TL`ye düşecek. Bunu peşin olarak ödemek isteyen esnafın indirilmiş olan faizin yarısı silinecek. Bir başka ifade ile 170 TL olan borcunu peşin ödemek isteyenler 120 TL ödeyerek borcundan kurtulabilecek. Taksitle ödemek isteyenler de 18 aya kadar borcunu taksitlendirebilecek` diye konuştu.

-`MATRAH ARTIRIMI VE VERGİ BARIŞI DA GELİYOR`

Yeni düzenlemenin sadece 162 milyar liralık vergi ve prim borç yapılandırmasından ibaret olmadığını söyleyen Palandöken, `Geçmiş 5 yıllık dönemdeki kazancı üzerinden matrah artırımına giderek ilave vergi ödeyenler vergi incelemesine alınmayacak. Bunun yanında vergi mahkemelerinde açtıkları davalardan vazgeçenler de uygun şartlarda Maliye ile barışarak borçlarından kurtulabilecek. Bu şekilde vatandaş borcundan kurtulurken devletin geliri artmış, yargının yükü de önemli ölçüde hafifletilmiş olacak` şeklinde konuştu.