• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; ` Şehiriçi yolcu taşımacılığında KDV düşürülmeli`


 

ANKARA  - Şehir içi yolcu taşımacılığı yapan esnafın kamu hizmeti verdiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Şehir içi yolcu taşımacılığında KDV oranı yüzde 1`e düşürülmeli` dedi.

-`ESNAFIN MALİYETLERİ YÜKSEK`

Toplu taşıma hizmetlerinde taşıma ücretlerinin belediyeler tarafından belirlenmesinin maliyete göre fiyat belirlenmesine imkan vermediğini belirten Palandöken,  `İlgili kanun gereğince ücretsiz taşıma, belirli bir süre içinde ikinci kez binilen taşıt için ücret ödenmemesi veya indirimli ücret ödenmesi gibi görünmeyen gider kalemleri taşımacı esnafımızın en büyük sorunlarının başında geliyor` diye konuştu.

            `YOLCU TAŞIMACILIĞININ KDV ‘Sİ DÜŞMELİ`

Şehiriçi yolcu taşımacılığında farklı KDV oranlarının uygulandığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bir öğrenci eğer okuluna öğrenci servisi ile giderse yüzde 8 KDV öderken, aynı yolu toplu taşım araçlarıyla yaptığında yüzde 18 KDV ödemektedir. Şehiriçi yolcu taşımacılığında farklı uygulamanın kaldırılması ve KDV`nin düşürülmesini istiyoruz` şeklinde konuştu.

            `BİRÇOK AB ÜLKESİNDE KDV SIFIR`

            Avrupa`nın 26 ülkesinin 20`sinde, şehiriçi yolcu taşımacılığında uygulanan KDV oranlarının,  ülkelerindeki standart KDV oranından daha düşük düşük olduğunu ifade eden Palandöken, `Bu ülkelerden altısında yolcu taşımacılığından KDV alınmıyor. Yani Danimarka, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Slovakya ve İngiltere`de sıfır oran uygulanıyor. 20 ülkede ise şehiriçi yolcu taşımacılığında neredeyse yarı yarı KDV alınıyor. Almanya`da yüzde 19 standart KDV oranı yüzde 7`ye, Fransa`da yüzde 19,6`dan yüzde 7`ye, Portekiz`de yüzde 21`den yüzde 6`ya, Yunanistan`da yüzde 23`ten yüzde 13`e indirildiğini görüyoruz. Bizde de KDV oranları Avrupa`da olduğu gibi indirilmelidir` dedi.