• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken; `Satış konusunda yetkilendirme ve belge sayısı ikinci el araçların fiyatını yükseltir`


 

ANKARA- İkinci el araç satışları için yapılması planlanan düzenlemenin galerici esnafını büyük bir sıkıntıya sokacağını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Hazırlanan yönetmelik galerici esnafını iflas ettirecek düzenlemeler içeriyor. Acilen bu yönetmeliğin taslağının değiştirilmesi ve esnafın rahatlatılması gerekir` dedi.

`ARACIN DURUMU HAKKINDA EKSPERTİZ RAPORU VERİLMESİ YETERLİDİR`

İkinci el araç satışlarında galerici esnafına büyük bir sorumluluğun yüklenmek istendiği dile getiren Palandöken, `Galerici, sahibi olmadığı ve geçmişini bilmediği bir otomobil için geleceğe yönelik garanti veremez. Araç satışlarında alıcı korunmak isteniyorsa, eksperlerden otomobilin mevcut durumunu içeren rapor alınabilir ve bu raporların satış aşamasında sunulmasının zorunlu olması yeterlidir. Ancak bunun için Galerici esnafımızın 10 yaş veya 200 bin km aşan araçlar için altı ay ya da 10 bin km bakım ve tamir garantisi veremez` diye konuştu.

`YETKİLENDİRİLECEK KURULUŞLAR BAŞTAN BELİRLENMELİ

Satış konusunda yetkilendirmenin belirli kuruluşlara verilmesinin de büyük bir sorun yaratacağının altını çizen Palandöken, `Aracılar ve yetki verenler arttıkça alıcının da satıcının da maliyeti artacak. Bu da öncelikle araç fiyatlarına yansıyacak. Alıcı daha pahalıya otomobil alırken yetkilendirme kuruluşları bu işlemlerden para kazanacak. Galerici olarak işyeri açan bir esnafın başka bir kurumdan yetki belgesi alması, ikinci el araçta alış veriş güvenliğini sağlamaz` şeklinde konuştu.