• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ÇIRAKLIĞIN ZORUNLU EĞİTİM KAPSAMINA ALINMASI SEVİNDİRİCİ`


 

-`ARTIK ESNAF VE SANAATKARLARIMIZ ÇIRAK SIKINTISI ÇEKMEYECEK`

ANKARA - Eğitim alanını düzenleyen, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK`larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmasını TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken olumlu karşıladıklarını söyledi. Uygulamanın kısa dönem askerlikte yapılacak kısa dönem uygulaması ile bu işin lokomotifi olacağını savunan Palandöken, `İki yıllık yüksek okul mezunlarına kısa dönem askerlik hakkı ile bu iş bu işi daha etkin hale getirecektir` dedi.

-`SANATKARLARIMIZ RAHATLAYACAK`

Çıraklık eğitiminin zorunlu ortaöğretim kapsamına alınıyor olmasının çırak sıkıntısı çeken esnaf ve sanatkarları rahatlatacağını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Uzun zamandan beri esnaf ve sanatkarlarımız çırak bulamıyorlardı. Yeni düzenleme ile Ortaöğretim, ilköğretime dayalı 4 yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsayacak. Bu okul ve kurumları bitirenlere, bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilecek.  Ancak mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlaması gerekecek` diye konuştu.

 

-`ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA EK PUAN VERİLECEK`

Bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunlarının, YÖK tarafından belirlenecek aynı alanda bir ön lisans programına yerleşmelerinde başarı puanı ekleneceğini de belirten Palandöken, `Bu düzenlemeyi uzun zamandan beri esnaf ve Sanatkarlar olarak istiyorduk. Esnafımız meslekte yetiştirecek çırak bulamıyordu. Düzenleme ile yok olmaya yüz tutan yüzlerce meslek yeniden canlanacak. Eğitim alanını düzenleyen yasa ile aday çırak ve çırakların yanı sıra staj yapan mesleki ve teknik okul öğrencilerine de işletmeler tarafından ücret ödenecek` şeklinde konuştu.

 

-`İMAM HATİP ORTOOKUL MEZUNLARI DA ÇIRAKLIK EĞİTİMİ ALABİLECEK`

  İşletmelerde mesleki eğitim ve tamamlayıcı eğitim gören öğrencilerin sigorta primleri asgari ücretin yüzde 50`si üzerinden ödeneceğini de ifade eden Palandöken, ` Milli Eğitim Bakanlığı ile mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekten karşılanacak. Çırak olarak mesleki eğitim gören öğrencilere, asgari ücretin yüzde 30`undan az ödeme yapılmayacak. Öğrencilere ödenebilecek en az ücretin; 20`den az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, 20 ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri devlet katkısı olarak ödenecek. Düzenleme ile en az ortaokul ve imam hatip ortaokulu mezunları da çıraklık ve kalfalık eğitimi alabilecek`  şeklinde konuştu.