• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `DİZEL ARAÇLAR HEM PAHALI, HEM ÇEVREYİ 25 KAT FAZLA KİRLETİYOR`


 

ANKARA- İnsan sağlığı ve çevre kirliliğinin azaltılması amacıyla benzinli araçların özendirilmesini ve bu nedenle benzin fiyatlarında indirime gidilmesini isteyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Son dönemde Brent petrolün varil fiyatları yatay bir seyir içinde. 4 TL`ye dayanan dolar kuru ise son iki haftadır beklenildiği gibi düşmeye başladı. 3.62 ila 3.65 TL arasında dolar kuru seyrederken benzin ve motorine yapılan indirim çok yetersiz. Dolar kuru yükseldiğinde hiç zaman kaybetmeden zam yapanlar nedense indirimde bu kadar seri davranmıyorlar. Zamlar halkımızı ve ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Kura göre benzine son yapılan indirim yeterli olmamakla birlikte en az 25 kuruşluk bir indirim daha yapılmalı. Aynı şekilde motorin fiyatları da aşağı çekilmelidir. Çünkü benzin ve motorine yapılan zamlar enflasyonu azdırıyor, aile bütçelerini sıkıntıya sokmaktadır` dedi.

            -`TRAFİKTE MOTORİNLİ ARAÇ SAYISI ARTIYOR`

Son dönemde petrol fiyatlarında benzine yapılan zamlar dizel araç kullanımını teşvik eder nitelikte olduğunu kaydeden Palandöken, `Dizel motorlu araçlar daha pahalı olmasına rağmen sayısı benzinli araçları geçti. Son yıllarda trafiğe çıkan araçların içinde dizellerin payı artıyor. Trafikte 3 milyon 803 bin 772 dizel otomobil varken 3 milyon 31 bin 744 benzinli otomobil var. Motorin vatandaşa daha hesaplı geldiği için haklı olarak tercihlerini dizel araç almaktan yana kullanıyorlar. Fakat motorinin, dizel araçların sağladığı tasarrufu katlar seviyede çevreyi ve havayı kirlettiği gerçeği göz ardı ediliyor. En önemlisi havayı kirletmesine rağmen dizel araçların fiyatları da benzinli araçalara göre daha palahı olduğu da göz ardı edilmemeli` diye konuştu.

            -`DİZEL ARAÇLAR ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI`

Dizel araçların çevreye ve insana verdiği zarara dikkat çeken Bendevi Palandöken, `Dizel araçların insana ve çevreye verdiği zararların tahmin edilenden çok daha fazla olmasından dolayı bazı ülkeler dizel araçları yasaklama kararı almaya başladı. Hollanda Nisan 2016`da yasa tasarısını onayladı ve son tarihi 2025 olarak belirledi. Dünya genelinde İstanbul`un da dâhil olduğu 86 kentin temsilcilerini bir araya getiren Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu (C40)`nun Meksika`nın başkenti Meksiko`daki açıklamasına göre Paris, Meksiko, Madrid ve Atina 2025 yılından itibaren dizel yakıtlı araçların kullanımının yasaklanması yönünde karar aldı. Benzinli araç ve hatta bisiklet kullanımı teşvik edilerek yaygınlaştırılmalı, Avrupa ülkelerinde benzinli araca olan ilginin temelinde insan sağlığı ve çevre duyarlılığı ön plandadır. Türkiye`nin de hedefi bu yönde olmalı ve benzin fiyatlarında indirime gidilerek, benzinli araç kullanımı özendirilmelidir. Çünkü zararlı gaz salınımı benzinli araçlara oranla dizel araçlarda 25 kat daha fazla olduğu bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır` şeklinde konuştu.