• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `İŞYERİ AÇAN 100 KİŞİDEN 68`İNİN MESLEKİ EĞİTİMİ YOK`


 

ANKARA- Perakende ve pazarlama sektöründe bulunan yetişmiş eleman açığının, meslek odaları tarafından kapatılabileceğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK)  Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Konfederasyonumuzun talebi çerçevesinde 28. Mesleki Eğitim Kurulu kararı ile perakende ve pazarlama sektöründe yer alan 14 adet satış elemanlığı mesleği 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun kapsamı dışına çıkarıldı. Alınan bu kararı esnaf ve sanatkâr teşkilatı olarak olumlu karşılıyoruz` dedi.  

 

`EĞİTİM SÜRELERİ KISALIRSA SEKTÖRDE YETİŞMİŞ ELEMAN AÇIĞI KAPANIR`

Gençlerin rağbet ettiği perakende ve pazarlama sektöründe çalışabilmek için satış elemanlığı ustalık belgesinin zorunlu olduğuna dikkat çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Satış elemanlığı mesleğinde 3-4 yıl süren eğitimler hem işverene hem çalışana çok uzun geliyordu. Bu sektörde çalışanların çok büyük bir bölümü eğitim sürelerinin uzun olmasından dolayı belgesi olmadan çalışıyordu. Mesleki Eğitim Kurulu kararı ile bu sorunda çözülmüş oldu. Daha kısa süreli eğitimler ile sektörün yetişmiş eleman açığı kapatılabilir. Her geçen gün değişen ve gelişen pazarlama ve perakende sektörünün ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman açığını ancak sektörü temsil eden meslek odaları tarafından verilecek daha kısa süreli eğitimler ve belgelendirme ile giderilebilir` diye konuştu.  

 

-`İŞYERİ AÇAN 100 KİŞİDEN 68`İNİN İŞ KONUSU İLE İLGİLİ MESLEKİ EĞİTİMİ YOK`

Girişimcilerin mesleki eğitim düzeylerinin işyerinin büyümesine büyük etkisinin olduğunu anlatan Palandöken, `TÜİK`in verilerine göre yeni işyeri açan her 100 kişiden 68`inin iş konusu ile ilgili mesleki eğitimi bulunmuyor. Eğitim düzeyi arttıkça işyerinin büyüklüğü ve çalışan sayısı da artıyor. Çalışan sayısı 10-19 arasında olan işletmelerde girişim sahiplerinin yüzde 32`si mesleki eğitim almışken çalışan sayısı 1.000`in üzerinde olan işyerlerinde girişimcilerin eğitim oranı yüzde 76,3`e çıkıyor. Bu da gösteriyor ki kendi faaliyet alanı ile ilgili mesleki eğitim alanlar sektörde daha kalıcı oluyor ve daha çok büyüyor. Biz de özellikle bu nedenle mesleki eğitimi önemsiyoruz` şeklinde konuştu.