• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ET`TE KDV`NİN YÜZDE 1`E İNDİRİLMESİ FİYATLARI FRENLER`


 

ANKARA - Perakende et satış fiyatlarında KDV oranının yüzde 8 uygulandığını ve bu oranın yüzde 1`e düşürülmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Toptan et satış fiyatlarında uygulanmakta olan yüzde 1`lik KDV oranı perakende satış fiyatlarında da uygulanmalıdır` dedi.

            -`KDV`NİN İNDİRİLMESİ FİYATLARIN YÜKSELİŞİNİ FRENLER`

            Kasapların toptan et alımlarında yüzde 1 olarak uygulanan KDV oranının perakende satışlarda yüzde 8 uygulanmasına son verilmesini isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Et fiyatlarındaki artışı frenlemenin yolu KDV`nin yüzde 1`e indirilmesinden geçer. Daha önceki yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda KDV oranlarında değişikliğe gidilerek fiyatların aşağı inmesinde büyük rol oynandı. En önemlisi sıkıntı yaşayan birçok sektöre bu şekilde haraketlilik geldi. Şimdi aynı uygulama başta et fiyatları olmak üzere süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında da uygulanmalıdır` diye konuştu.  

            -`ET FİYATLARI 3-4 TL AŞAĞI ÇEKİLİR`

KDV oranlarında yapılacak yeni düzenleme ile sıkıntıda olan bir sektörün satışların yükselmesi ekonomiye de katkı sağlayacağının altını önemle çizen Bendevi Palandöken, `Bu sebeple perakende et satışında Katma Değer Vergisinin (KDV) yüzde 8`den yüzde 1`e indirilmesi konusunda çalışma yapılmasını talep ediyoruz. Et sektöründe yaklaşık 8 yıldır sıkıntılı bir dönem yaşanmaktadır. Vatandaşın geliri ve satın alma gücünü göz önünde bulundurularak yapılacak düzenleme ile sektörün satış konusunda yaşadığı sıkıntıların aşılmasına katkı sağlayacaktır. Kasap esnafının et satış miktarını artırmak ve vatandaşın daha fazla et yemesini sağlamak için KDV oranında düzenleme artık kaçınılmaz. En önemlisi çocukların gelişimde et, süt ve yumurtanın büyük öneminin olduğu unutulmamalıdır. Bu indirim bütçe kaynaklarını fazla bir yük getirmeyecektir. Türkiye`deki et üretiminin perakende satışa konu olan kısmı yüzde 40 civarındadır. KDV oranının yüzde 1`e indirilmesi perakende satışlardaki et fiyatlarına yaklaşık 3-4 TL indirim olarak yansıyacaktır. Böylece vatandaşın ete ulaşımı kolaylaşacaktır` şeklinde konuştu.