• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `KREDİ İÇİN ESNAFA ZORLUK ÇIKARAN BANKALARA YAPTIRIM UYGULANSIN`


 

ANKARA- Zor durumda olan ya da işini geliştirmek isteyen esnaf ve sanatkarlar için getirilen kredi yapılandırma, faizsiz kredi imkanlarına ilişkin bazı bankaların davranışlarını eleştiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaflarımız adına bankalara bu durumu düzeltmeleri için çağırı yapıyorum. Bankalar Birliği`ni de bankaları uyarmaları için göreve çağırıyorum. Devlet krediyi çıkardı. Ancak esnaf bankadaki hazır krediye ulaşamıyor. Çünkü bankaların prosüdürlerini esnafımız aşamıyor` dedi.

Hükümet tarafından sağlanan bu imkanın esnafa kullandırılması konusunda olumsuz tavır takınarak işi yokuşa süren bankalara yaptırım uygulanmasını da isteyen Bendevi Palandöken, konunun yakın takipçisi olmayı sürdüreceklerini söyledi.

-`BANKALAR KARA LİSTEYİ GÜNCELLEMİYOR`

Bankaların kapısından çeşitli bahanelerle geri döndürülmesinin esnafın hem moral ve güvenini bozduğunu hem de zor durumda kalmasına yol açtığını hatırlatan Palandöken şöyle konuştu: `Uzun bir çalışmanın ardından hükümetimiz esnafa can suyu olabilecek ölçülerde kredi imkanı getirdi. Esnafımız da bu imkandan faydalanmak amacıyla gereğini yaptı. Ancak kredilerin verilmesi sürecine gelindiğinde sıkıntılar yaşanmaya başladı. Bankalar boyutunda bir takım sıkıntılar hala yaşanıyor. Bu konuda her gün yeni şikayetler geliyor. Yapılandırmaya rağmen, şu veya bu nedenle çekini, senedini ödeyemeyenler, hatta sonradan ödeyenler için bile esnafa `benim listemde kara listede görünüyorsun` diyerek kapıdan çeviren bankalar var. Bankalar bu olumsuz tavırlarından vazgeçsinler. Ekonominin can damarı olan esnafımızı koruyup kollasınlar. Kredi almaya hak kazananları yokuşa sürmesinler. Bankalar Birliği de konuyla ilgili gelen şikayetleri dikkate alarak zorluk çıkaran bankaları uyarsın. Gerekirse turumlarını değiştirmeyen bankalara yaptırım uygulasın.`