• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: `YAZA GİRERKEN BAKLİYAT STOKÇULARIN ELLERİNDE KALACAK`


 

ANKARA- Bakliyat tüketiminin yaz aylarında düştüğünü hatırlatarak yapılan zamları ve üretimini değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Depolarımızda yeterli miktarda bakliyat ürünü var, çiftçiyi ve tarımı destekleyerek ihracatı artırmalıyız. En önemlisi bu dönemde stokçular tarafından fiyatların yaz ayına girerken artırılmasının tek sonucu ürün ellerinde kalacak` dedi.

-`ZAMMIN ALT YAPISINI SPEKÜLATÖRLER OLUŞTURUYOR`

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bakliyata gelen zamlar hakkında `Bakliyat piyasasının yüzde 80`lik kısmını elinde tutan 2-3 firma, döviz kurlarını sebep göstererek fiyatlarda artış yapmaya gidiyor. Yaz ayları yaklaşıyor, kuru bakliyat yazın çok sık tüketilen gıdalar arasında bulunmuyor. Ramazan ayının da yaklaşması sebebiyle bakliyata 2016 Kasımdan bu yana gelen yüzde 40`lık zammın alt yapısını spekülatörler oluşturmuştur. Yeni mahsül alırken vatandaşlarımız eski ürünlerle karşı dikkatli olsun` diye konuştu.

-`DEVLET DESTEĞİ İLE BAKLİYAT ÜRETİMİ ARTACAK`

2017 itibariyle Milli Tarım Projesi ile bağlantılı olarak Tarım Bakanlığı`nın baklagil üretimine desteğini yüzde 50 oranında artıracağını bildiren Palandöken, `Çiftçimizin de bilinçlendirilerek doğru tohumlarla üretim yapması, mazot, gübre, ilaç, tohum gibi girdilerin fiyatları kontrol altında tutulması, ekonomimize büyük fayda sağlayacaktır. Dünya sıralamasında nohut üretiminde Hindistan ve Avusturalya`dan sonra üçüncü, mercimek üretiminde ise Kanada, Hindistan ve Avustralya`dan sonra dördüncü sıradayız. Bu sıralamaların daha üst seviyelere çıkmasının önünde hiçbir engel yok` şeklinde konuştu.

-`DEPOLARIMIZDA YETERİ KADAR BAKLİYAT VAR`

Palandöken ithalattan çok ihracat yapılması gerektiğini vurgulayarak `Ankara`da en fazla alışveriş yapılan pazar ve marketlerden derlenen fiyatlara göre 4 kişilik bir ailenin şubat ayında nohut, mercimek, fasulye gibi kuru bakliyat harcamalarının yüzde 0,91 artarak 57,6 lira oldu. Bu fazla bir artış değil. Depolarımızda yeteri kadar bakliyat var, üretim ve çiftçi desteklenip gereksiz artan zamlara düzenleme getirilmeli. Vatandaşımız da gönül rahatlığı ile nohudunu, mercimeğini alıp yiyebilmeli` dedi.