• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `CAZİP KOŞULLAR SAĞLANSIN Kİ VATANDAŞ KÖYÜNE DÖNSÜN`


 

ANKARA- Son yıllarda azalan köy nüfusları hakkında değerlendirmelerde bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `İstatistiklere baktığımızda köy nüfuslarında son dönemde belirgin bir azalma oldu. Bu durum şehirlerde nüfus artışına, kırsal kesimde ise tarımsal üretimin azalmasına sebep oluyor. Köye dönüş projelerine ilişkin kriterler tekrar gözden geçirilmeli` dedi.

-`KÖYLER BOŞALDIKÇA TARIMSAL ÜRETİM DE DÜŞÜYOR`

Köy ve beldelerde yaşayan nüfusun gittikçe azaldığını vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Son 10 yıla baktığımızda toplam nüfus 9,2 milyon artarak 79,8 milyon olurken, belde ve köy nüfusu ise 14,6 milyon azalarak 6,1`e düştü. Bu rakam toplam nüfusun yüzde 7`si ediyor. 1927 yılında ise belde ve köy nüfusunun 10,3 milyon olduğunu göz önünde bulundurursak 2017 yılında köylerde yaşayanların bu sayının neredeyse yarısı olması dikkat çekici bir noktadır. Bazı köylerimizde yaşayan hane sayısı bir elin parmaklarını bile geçmiyor. Hal böyle olunca tarımsal üretim azalıyor` şeklinde konuştu.

-YAŞ SINIRLAMASI KALDIRILSIN

Palandöken, köylerden göç eden vatandaşları geri döndürmek için yürütülen projeler hakkında ise şunları söyledi: `Azalan köy nüfusunu canlandırmak, tarımsal faaliyetlere hız kazandırmak ve ekonomiye katkıda bulunmak adına gerçekleştirilen Köye Dönüş projelerinin yaş kriterleri yeniden gözden geçirilmeli. Örneğin Milli Tarım Projesi`nde 30, Genç Çiftçilere Hibe Desteği Projesi`nde 27 olan yaş sınırı köyüne geri dönmek, tarım ve hayvancılığa devam etmek isteyen çoğu vatandaşın önünde bir engel. Bu projelerin başarıya ulaşması için yaş sınırının mutlaka kaldırılması gerekir`

-KÜÇÜK AİLE BESİCİLİĞİ YOK OLMAK ÜZERE

Aile besiciliğinin önemini vurgulayan Palandöken, `Kırsal kesimdeki nüfus azaldıkça tarım ve hayvancılık istihdamı da azaldı. Nitekim ülkemizde önemli bir kaynağımız olan aile besiciliği yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Besiciliğin, vatandaşa cazip koşullar sağlanarak tekrar ayağa kaldırılması ve geliştirilmesi gerekiyor. Yemin ucuz olması, gübreye getirilen indirim, mazottan düşük vergi alınması gibi tüm koşullarda kolaylık sağlanmalı. Tarım ve hayvancılığa yönelik projeler bu şartlarla hayata geçirilirse ülkemiz ithalattan ziyade ihracat da yapmaya başlar. Yani tarımda eskisi gibi yeniden parlak günlere geri dönülür ve kendi kendine yeten ve ihracak yapan ülke oluruz` değerlendirmesinde bulundu.