PALANDÖKEN: `ADAPTESK FİNAL YOLUNDA`
ANKARA- 2015`ten buyana 8 ilde uygulanan ve sonuçları diğer 73 ilde yaygınlaştırılacak olan ADAPTESK Projesi kapsamında sırasıyla; 27 Mayıs Cumartesi Şanlıurfa`da, 29 Mayıs Pazartesi Gaziantep`te, 31 Mayıs Çarşamba Mersin`de, 8 Haziran Perşembe Manisa`da, 10 Haziran Cumartesi Bursa`da, 19 Haziran Pazartesi Erzurum`da, 21 Haziran Çarşamba Ordu`da karar vericiler, yerel yönetimler, yerel ekonominin liderleri, Esnaf-Sanatkâr Odaları Birlikleri (ESOB), STK`lar, meslek kuruluşları ve yerel ulusal-uluslararası projelerin yöneticileri ile bir araya gelecek. Söz konusu 7 ayrı toplantıya ev sahibi olan ilin dışında çevre illerin de ESOB`ları toplantıya katılacaklar. Böylece gelecek bir ay içinde 30`u aşkın Birlik, onlarca kamu-özel sektör temsilcileri, STK temsilcileri ve basın mensuplarının katılımı gerçekleştirilecek ‘YEREL EKONOMİNİN LİDERLERİ VE SOSYAL ORTAKLAR BULUŞMASI ` aracılığıyla ADAPTESK projesince elde edilen kazanımların ülke geneline yaygınlaştırılması sağlanacak, sosyal ortaklardan sürece destek vermesi istenecek.
ESOB`lara bağlı olarak kurulan eğitim merkezlerinin güçlendirilmesi ile ülke genelinde 2 milyon esnaf-sanatkarın yüz yüze ve uzaktan eğitim imkanları ile dünya ile rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.
ADAPTESK PROJESİNİN KAZANIMLARI ŞÖYLEDİR;
Temmuz 2015-Haziran 2017 tarihleri arasında; Toplam bütçesi 6. 530 . 552 Avro olan; ADAPTESK Projesi kapsamında; EĞİTİM ALANINDA: 6000`i kadın olmak üzere 23.000`den fazla esnaf ve sanatkâra eğitim imkânı yaratıldı. 150 eğitmen-usta öğretici 1700 gün süren 800`den fazla eğitimlerde 18`i genel 17`si mesleki konular işlendi. Esnaf ve Sanatkârlar toplamı 6800 saati bulan girişimcilik, satış-pazarlama, kişisel gelişim alanlarında bilgi ve beceri sahibi oldular. Başta tekstil, yiyecek içecek üretim-satış, turizm-ağırlama, sağlık-güzellik hizmetleri, elektrik, metal-makine, ulaşım alanları olmak üzere 5000 civarında kişiye beceri geliştirme eğitimi verildi. www.adaptesk.org`daki ADAPTESK Öğrenme Portali aracılığıyla 11 genel, 5 mesleki alanda uzaktan öğrenme imkanı yaratıldı. KAPASİTE GELİŞTİRMEDE: 1500 yönetici-personele; 3 farklı konuda eğitimler verildi. 15 ayrı konuda 53 TESK personeli için Eğiticilerin Eğitimi; 33 kişiye Ulusal Meslek Standardı, Yeterlik Geliştirme, Akreditasyon Eğitimleri düzenlendi. İllerde TESK/ADAPTESK ile işbirliği yapan kurum-kuruluşları temsilen 2313 kişi, merkezde düzeyde ise yaklaşık 560 kişi mobilize edildi.
Almanya, İtalya ve Fransa`daki, esnaf –sanatkâr örgütleri ve örnek eğitim merkezlerine çalışma ziyaretleri yapıldı. 24 Eylem Raporu; 32 İl Raporu, 16 Yol Haritası, proje kazanımlarının yansıtıldığı 1 Strateji Belgesi hazırlandı. SAHİPLENME-MOBİLİZASYON VE FARKINDALIK İÇİN : Yaklaşık 30 bin kişi sahiplenme/savunuculuk-mobilizasyon ve farkındalık faaliyetlerinden doğrudan etkilendi. 25.000 broşür, 23.250 promosyon materyali; 2000 poster ile 7000 adet ADAPTESK Vitrin Yayını hazırlandı ve dağıtıldı. 7 il koordinatörü Ankara`daki faaliyetlere iştirak etmek için en az 122 bin km yol kat ettiler. Proje sürdürülebilirliğinin sağlanması için; 1120 kişinin katılımı ile liderler zirvesi yapıldı. Ana akım-yerel ve sosyal medya aracılığıyla en az 2.500.000 kişiye ulaşıldı. MAL ALIMIYLA: Tüm illerde 30`şar kişilik eğitim sınıfları ve 20`şer kişilik bilgisayar sınıfları oluşturuldu. Eğitim merkezlerine ofisler kuruldu. Ordu ve Şanlıurfa`da endüstriyel mutfak, Mersin`de tekstil, Gaziantep`te ağaç işleri eğitim atölyeleri oluşturuldu. Kaynak simülasyon sistemi alındı.