• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `AVM`LERİN AÇILIŞ KAPANIŞ SAATLERİNE KURAL KONULMALI`


 

ANKARA- Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyükşehirlerdeki yaklaşık 377 AVM`de Ramazan ayı nedeniyle kapanış saatlerinde uzatmaya gidilmesi tatil ve çeşitli hediye çekilişleri ile animasyonlar düzenlenmesinin yanlış olduğu belirtildi.

 

AVM`lerin kapanış saatlerini geç saatlere çekmelerinin küçük esnafa zarar verdiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `AVM`ler bu uygulama  ile ülkemizdeki ramazan kültürünü yok etmeye başladılar. Her geçen gün yerleşik esnaf kültürü kalkıyor. Hediye, çekiliş ve animasyonlara yapılan harcamaların tamamı müşterilerin cebinden çıkıyor. Bu kadar harcamayı esnafın kirasından ve genel giderlerinden indirsinler. Çalışma saatlerinde düzenlemeye gitsinler. 18-25 yaş arısındaki çalışanlar bu kadar uzun çalışma sonunda ne zaman evlerine gidip dinlenecekler. Dünyanın hiçbir yerinde böyle uygulama yok. Bu uygulama sonlandırılarak yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Çünkü, düzenlen etkinlik, hediye ve çekilişler ile ev ekonomilerine büyük zarar veriyorlar. Bu durum aile birlikteliğini bozuyor, komşuluk ilişkilerine zarar veriyor` dedi.

 

`365 GÜN ARTIK AVM`LERE YETMİYOR`

Küçük esnaf için Ramazan ayının bolluk ve bereket anlamına geldiğini de anlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ramazan ayı içerisinde yapılan bu uygulama daha sonraları Ramazan Bayramına yakın günlerde kapanış saatlerinin gece yarılarına kadar uzatılması küçük esnafa büyük zararlar vermektedir. 365 günün tamamı AVM`lere artık yetmiyor. Gündüzleri bitirdiler geceler göz diktiler. Bu uygulama tamamen küçük esnaf ve sanatkârlarımızı bitirmeye yönelik bir çalışmadır. Çünkü küçük esnafın yok olması ile piyasadaki rekabet gücü tamamen ortadan kalkacak ve AVM`ler kendi fiyatlarını kendileri belirleyecek hale gelecektir` diye konuştu.

 

`AÇILIŞ VE KAPANIŞ SAATLERİNE DÜZENLEME ŞART`

Bazı AVM`lerin yerleşik kültür ve sanatsal faaliyetlere de el attıklarını belirten Bendevi Palandöken, `Yerleşik kültürümüzü de değiştirmeye başladılar. Ramazan ayı boyunca kapanış saatlerine kadar haftanın belirli ve müşterinin yoğun olduğu günlerde vatandaşların daha fazla harcama yapmaları için her türlü etkinlik yapılıyor. Oysa bu tür uygulamalar aile ekonomisini bozduğu gibi ailelerinde çadırdamasına sebep olmaktadır. Bunun içinde tek seferde yapacakları 150 TL ve üzeri alışverişe anmasyon, hediye ve çekilişler ile insanlar alışverişe zorlanıyor. Daha fazla kazanma ve hep kendileri kazanmak istemektedirler. AVM`lerin açılış ve kapanış saatlerine düzenleme getirilmeli ve küçük esnaf mutlaka büyüklere karşı korunmalıdır. Bu yanlış uygulamalar sebebiyle Ramazan ayı gerek milli, gerekse kültürel yapıyı tamamen değiştirmektedir. Anayasanın 173`üncü maddesi mutlaka işletilmeli ve küçük esnafın yok olmasına sebep olacak uygulamalara bir nokta konmalıdır` şeklinde konuştu.