• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, ` BAĞ-KUR`LU ESNAFIMIZIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ`


 

ANKARA- Son Yapılandırma Kanununda esnaf ve sanatkarların prim borçlarının yapılandırıldığını ancak, uzun zamandır beklenen geriye dönük borçlanmanın çıkmadığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  `1982-2000 yılları arasında vergi kaydı olan ancak, Bağ-Kur`a kayıt yaptırmamış olan esnaf ve sanatkarlarımızın çok ciddi mağduriyeti bulunmaktadır. Nitekim kurumun o tarihte kayıt yaptırmamış olan esnafları resen kayıt etme zorunluluğu da vardır. Mevcut düzenleme gereğince 01/10/2008 tarihinden öncesine geriye dönük borçlanma yapılamamaktadır. Yasal düzenleme yapılarak esnaf ve sanatkarlarımızın bu mağduriyeti giderilmelidir` dedi.

 

`PRİM BORÇLARININ HESABINDA AİT OLDUKLARI DÖNEME İLİŞKİN TUTAR DİKKATE ALINMALI`

2015 yılında çıkarılan yasa ile 12 ay ve üzerindeki prim borçlarının sigortalılık süreleri ile birlikte dondurulduğuna değinen Bendevi Palandöken, `6645 sayılı Yapılandırma Kanunu ile 12 ay ve üzerindeki prim borçlarının sigortalılık süreleri ile birlikte dondurulmuştu. Ancak bu süreleri esnaf ve sanatkarlarımız ihya etmek istediğinde hem sürelerin tamamını ihya etmek zorunda kalıyor, hem de son aya ilişkin Bağ-kur sigorta primi dikkate alındığından altından kalkılamayacak bir borç çıkıyor. Bağ-kur sigorta prim borcunun hesaplanmasında, borcun ait olduğu aya ilişkin prim tutarlarının dikkate alınması esnaf ve sanatkarlarımızın ödeme yapmasını kolaylaştıracaktır. Özellikle, dikkat edilmesi gereken bir konu da ihtiyaç kadar sigortalılık süresinin ihyasına izin verilmesidir. Esnaf ve sanatkarlar sigortalılık süresinin tamamının ihyasına zorlanmamalıdır` diye konuştu.

`SİLİNEN BORÇLARA MUTLAKA YENİDEN ÖDEME KOLAYLIĞI GETİRİLMELİ`

 Son 2 yapılandırmada ilk iki yapılandırmada uygulanan yöntemin gözardı edildiğini hatırlatan Palandöken, `Bu konu göz ardı edildiğinden dolayı yüz binlerce kişi bu ödeme kolaylıklarından ve emekli olmalarından mahrum bırakılmıştır. Bu esnaf ve sanatkarlarımıza da aynı kolaylığın gösterilmesi hem esnafımız için hem de tahsilatın daha kolay yapılacağından önemli. Güncel rakamlarla aylık 613,24 TL olan ödeme rakamı silinen günlerin kısmi borçlanma hakkı olmadığından dolayı yüksek meblağlar tutmaktadır ve ilk başlarda avantaj olarak görünen silme işlemi zamanla Bağ-Kurlu esnafımız için dezavantaj olmuştur. Esnafın borcu var diye silinen günlerini şimdi hiç ödenemeyecek duruma düşmesinden kurtarmak ve bu mağduriyet yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Bunun içinde yapılması gereken esnafın hem silinen borçlarını kısmi ödeme hakkı hem de yeni ödeme kolaylığı getirilmelidir` şeklinde konuştu.