• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: `İKİNCİ EL ÜRÜN SATIŞI YARDIMLAŞMA KÜLTÜRÜMÜZE ZARAR VERİYOR`


 

ANKARA- İnternet aracılığıyla yapılan ikinci el kıyafet satışlarının, kültürümüze yerleşmiş olan giymediklerimizi ihtiyaç sahiplerine verme alışkanlığımızı yok edeceğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Günde ortalama 200 bin TL değerinde ikinci el ürün internet siteleri ve sosyal medya uygulamaları üzerinden satışa çıkıyor. En çok 25-45 yaş arası kadınların rağbet gösterdiği bu alan gün geçtikçe daha çok kullanıcı tarafından ilgi görüyor. Fakat bu yoğun ilgi zamanla kültürümüzdeki yardımlaşma olgusunu yok edecektir. Giyilmeyen kıyafetleri satmak yerine çevremizdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak toplumumuzun en önemli yapı taşları olan yardımlaşma ve dayanışmayı güçlendirir` dedi.

 

-`GÜNDE 200 BİN TL DEĞERİNDE İKİNCİ EL ÜRÜN SATIŞA ÇIKIYOR`

İnternet üzerinden ikinci el kıyafet satışlarının hızla arttığını dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `E-ticaret olarak yapılan alışveriş gün geçtikçe daha geniş bir kitleye ulaşıyor. Alışveriş sitelerine günde ortalama 200 bin TL değerinde ikinci el ürün ekleniyor. İkinci el kıyafetlerin sistem üzerindeki değeri ise 400 milyon TL`ye ulaştı. Mobil uygulamalar üzerinden giyilmeyen eşyalar paraya çevrilip o para ile tekrar alışveriş yapılıyor. Bu döngü içerisine ise maddi durumu yeterli olmayanlar giremiyor maalesef` şeklinde konuştu.

 

-`GİYİLMEYENLERİ SATMAK YERİNE İHTİYACI OLANLARA ULAŞTIRIN`

İkinci el ürünlerin satılması yerine ihtiyaç sahiplerine verilmesinin yardımlaşma kültürünü devam ettireceğini hatırlatan Palandöken, `10 yıl içinde ikinci el satış pazarındaki büyümenin, e-ticaret ve perakende satışın önüne geçmesi bekleniyor. Toplumumuzda evde fazla olan giyilmeyenler, eskiyen kıyafetler, komşu çocuklarına, ihtiyaç sahiplerine verilirdi. Bu alışkanlık, kültürümüzde önemli bir yere sahip. Aynı zamanda gelir dağılımındaki farkı azaltan etkisi de var. İkinci el kıyafetlerin alınıp satılması ise bu farkın daha da açılmasına sebep olacaktır. Giyilmeyenler veya eski ama hala giyilebilecek olan giysiler para şeklinde değerlendirilmemeli, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır` diye söyledi.

 

-`SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞ YAPARKEN DİKKAT`

İkinci el alışveriş sitelerinin yanı sıra sosyal medya siteleri üzerinden de alışveriş yapıldığınI belirten, Palandöken, `İkinci el ürün satışı yapılan internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Instagram gibi sosyal medya uygulamalarından da geniş kitleler tarafından ürün alışverişleri yapılıyor. Satın alma taleplerinin çok yoğun olduğu bu mecralarda dolandırıcılara da gün doğuyor. İnternet üzerinde gördüğünüz ürünü değil farklı bir ürün yollayabiliyorlar. Kredi kartından parayı tahsis ettikten sonra ürünü hiç yollamayabiliyorlar. Bu sebeple vatandaşlarımız güvenilir olmayan sitelerden alışveriş yapmamalı, kredi kartı bilgilerini her sitede paylaşmamalıdır` dedi.