• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `LPG KULLANIMINDA AVRUPA DA BİRİNCİ DÜNYA DA İKİNCİYİZ`


 

ANKARA- LPG`li araç kullanımının gittikçe yaygınlaştığını dile getiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `En çevreci yakıt olan LPG`nin kullanımı gittikçe artıyor. TÜİK verilerine göre Haziran ayı sonu itibariyle trafiğe kayıtlı 4 milyon 526 bin 710 LPG`li araç bulunuyor. Dünya sıralamasında LPG`li araç kullanımında Güney Kore`den sonra ikinci sırada yer alan ülkemizi  Polonya izliyor. Hem çevre dostu hem de enerji tasarrufu sağlayan LPG`li araç kullanımı daha çok teşvik edilmelidir` dedi.

 

-`FABRİKA ÇIKIŞLI LPGLİ ARAÇ ÜRETİMİ ARTIRILMALI`

LPG`li araç kullanımının yaygınlaşması için fabrika çıkışlı LPG`li araç üretimin artırılması ve teşviklerin yapılması gerektiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Dünya`daki ilk kez 1940`lı yıllarda kullanılmaya başlayan LPG`li otomobil kullanımı ülkemizde 1995`te resmen başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ‘nun 2016 LPG Piyasası Sektör Raporu`na göre, Türkiye`nin 2016`daki toplam LPG üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 8,1 artarak 972 bin 240 ton olarak gerçekleşti. Bu yıl Haziran ayı itibariyle trafiğe kayıtlı 11 milyon 666 bin 779 adet otomobilin yüzde 38,8`i yani 4 milyon 526 bin 710`u LPG`li. Dünya sıralamasında LPG kullanımında Güney Kore`den sonra ikinci büyük pazara sahibiz. Ülkemizi sırasıyla Polonya, İtalya, Avusturalya ve Rusya takip ediyor. 7 bin 700 LPG istasyon sayısıyla ise dünyada birinciyiz. Bu yaygın kullanım ve pazardaki sıralamamızı daha üst seviyeye çıkartmak için özellikle fabrikasyon LPG`li araç üretimi artırılmalı` diye konuştu.

 

-`HEM ENERJİDEN TASARRUF SAĞLIYOR HEM ÇEVRE DOSTU`

LPG`nin hem enerji tasarrufu sağladığını hem de çevreye zararlı sera gazı salmadığını vurgulayan Palandöken şunları söyledi: `Küresel ısınmaya etki eden sera gazı etkisi LPG`de yok. Dolayısıyla diğer yakıt türlerine nazaran çevreye zararı yoktur. Yüzde 95 verimlilik sağlayan ve diğer yakıtlar gibi yanma sırasında kurum üretmeyen LPG`ye zam yerine teşvik yapılmalı. Enerji tasarrufu ve çevre kirliliğinin önlenmesine de büyük katkı sağlamış olunur. LPG`nin 1,2 litre benzinli motorda tasarruf oranı yüzde 45, 1,6 ve 1,8 litre benzinli motorlarda tasarruf oranı yüzde 50, 3 litre benzinli motorlarda tasarruf oranı yüzde 55 civarında. LPG`li araç kullananlar da kontrollerini zamanında yaptırarak emniyetli olan depoları kullanmalıdırlar.`