• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `TESK BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ VERECEK`


 

ANKARA- Kasım ayı içerisinde verilmeye başlayacak olan bilirkişilik temel eğitimi hakkında bilgi veren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `6754 sayılı Bilirkişilik Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında Konfederasyonumuz tarafından bilirkişilik temel eğitimi verilmesi uygun bulunmuş ve yetkilendirildi. Esnaf ve Sanatkârlarımız da temel eğitimi aldıktan sonra başvuruda bulunarak bilirkişilik yapabilecek. Bilirkişilik temel eğitimi, 5 yıllık meslekî kıdem kazanmış kişiler tarafından alınan ve bilirkişilik faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili temel, teorik ve pratik bilgileri içeren bir eğitim. Temel eğitim, 18 saati teorik ve 6 saati uygulamalı olmak üzere en az 24 ders saatinden oluşur. Kanun gereği eğitim grupları 24 kişiden oluşacak. Konfederasyonumuz tarafından 6`şar saat dört gün süreyle 2 hafta sonu eğitim verilecek. Kasım ayı içerisinde TESK Otelde gerçekleştirilecek olan eğitimler talep doğrultusunda devam ettirilecek` dedi.

-`VERİLECEK EĞİTİMLERLE ESNAFLARIMIZ DA  BİLİRKİŞİ OLACAK`

Genelge ile teşkilatlara duyurulan `Bilirkişilik Temel Eğitiminin Usul ve Esaslarına İlişkin Genelge` gereğince bilirkişilik temel eğitimi vermek isteyen esnaf ve sanatkârlar odaları birliklerinin doğrudan Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Daire Başkanlığına müracaat etmeleri gerektiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Palandöken, `Mevzuat hükümleri çerçevesinde teşkilatımız mensubu esnaf ve sanatkârlar odaları birlikleri bilirkişilik temel eğitimi verebilecek kurum ve kuruluşlar içerisinde yer almaktadır. Hâkim her alanda detaylı bilgiye sahip olamayacağından, alanında uzman olanın yargıya katkısı yadsınamaz. İşinin ehli olanın adaletin uygulanmasında, yargıda sözü geçmelidir` diye konuştu.

-`ESNAF VE SANATKÂRLARIMIZ DA BİLİRKİŞİLİK YAPABİLECEK`

Esnaf ve sanatkârların yargıda yer almalarının önemli bir rol olduğunu vurgulayan Palandöken, `İçi boş raporların hazırlanmasındansa bilirkişilerin donanımı ne kadar iyi olursa yargıya yansıması o kadar olumlu olacaktır. Bu sebeple, temel hukuk bilgisinin verildiği Bilirkişilik Temel Eğitimi büyük önem taşımaktadır. 24 saatlik temel eğitim programı Birliklerimiz tarafından organize edilmesini önemsiyoruz. Eğitim sonrasında herhangi bir sınava tabii olmadan bilirkişilik sertifikası sahibi olunacaktır. Sonrasında Bilirkişilik Bölge Kurullarına, mevzuatta belirtilen diğer şartları da taşımaları halinde, almış oldukları sertifika ile birlikte bilirkişilik yapmak üzere başvuruda bulunabileceklerdir` şeklinde konuştu.