• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `KÜÇÜK ESNAFIN PARA KAZANACAĞI SAATTE YASAK BAŞLIYOR`


 

ANKARA- Her geçen gün sayısı artan zincir marketlerle küçük esnafın başa çıkmakta zorlandığı belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Mahalle aralarında adım başı boy gösteren zincir marketler yüzünden küçük esnafımız iş yapamaz oldu. Günden güne türeyen bu zincir marketlerin sayıları 28 bine dayandı. Bunlar yetmezmiş gibi zincir marketlerin kapandığı saatte küçük esnaf iş yapacak derken satış yasağı başlıyor. Oysa Açılış Kapanış bakımından belediyenin işletme açış ruhsatnamesinde yazılan kurallara harfiyen uyulmalı. Bir iş yeri için iki ruhsat olmamalı` dedi.

-`ANAYASA İHLAL EDİLİYOR`

Anayasanın esnaf ve sanatkârı koruyan 173. maddesinin ihlal edildiğini ve tüm uyarılarına rağmen küçük esnafın korunması için gerekli önlemlerin alınmadığını anlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Perakende sektörünü düzenleyen yasa yeniden gözden geçirilerek küçük esnafın korunmasına ilişkin gerekli tedbirler alınmalı. Zincir marketler genellikle sabah 09.00`da açılıp gece 22.00`de kapanıyor. Onların kapandığı saatte küçük esnaf iş yapacak derken alkol yasağı başlıyor. Saat 22.00 ve 06.00 arasını kapsayan alkol satışı yasağı küçük esnafın para kazanacağı zaman dilimine denk geliyor` diye konuştu.  

`CEZALAR ÖDENEBİLİR OLMALI`

Alkollü içecek satmanın cezasının çok yüksek olduğuna da dikkat çeken Bendevi Palandöken, `Anayasa`nın 173. Maddesinde ‘Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır` deniyor. Ancak zincir marketlerin sayısının hızla artması küçük esnafın kepenk kapatmasına neden oluyor. Küçük esnafın korunması için gerekli tedbirler zaman kaybedilmeden alınmalı. Biz herkes içki içsin, sokaklara taşsın demiyoruz. İçki ile ilgili bireysel ve ailevi tepkileri zaten veriyoruz. Saat 22.00`den sonra alkol satışı yapan esnaf 37 bin liraya yakın para cezasına çarptırılıyor. Küçük esnafın sermayesi zaten bu kadar.  Alkollü araç kullananlara bile 657 lira ceza verilirken bir bira satmanın cezası 36 bin 758 lira olmamalı. Üstelik aynı olayın ikinci kez tekrarı halinde ceza 70 bin liraya kadar çıkıyor. Cezalar esnafı yok etmek için yazılmamalı sadece cezaların caydırıcı olması sağlanmalı` şeklinde konuştu.