• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `EMEKLİLİĞİ GELEN BORÇLULAR EMEKLİ OLABİLECEK`


 

ANKARA - Emekliliği gelmiş ancak prim borcundan dolayı emekli olamayan Bağ-Kur`luların emekli olabilmeleri için Ziraat Bankası üst düzey yetkilileri ile görüşen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu olan esnaf ve sanatkarların maaşlarına karşılık bankadan kredi alarak emekli olmalarının yolu açılıyor` dedi.

-`ESNAF VE SANATKAR PRİMİNİ KENDİ YATIRIYOR`

Ziraat Bankası üst düzey yöneticileri ile gerçekleşen görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken; `Sosyal güvenlik sistemi sosyal devlet anlayışını benimseyen ülkelerin yapı taşıdır. Sosyal devlet ilkesi gereğince, Devletimiz vatandaşlarımıza asgari düzeyde yaşamaları için gerekli şartları sağlamakla, güçsüzü korumakla yükümlüdür. Ayrıca, Anayasamızın 173. maddesi gereğince, Devletimiz esnaf ve sanatkarları korumakla yükümlü kılınmıştır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ilgili maddeleri gereğince, işçiler 7200 prim günü ile emekli olabiliyorlarken, esnaf ve sanatkarların 9000 prim günü olması gerekmektedir. En önemlisi esnaf ve sanatkarlar primlerini kendileri yatırmak zorundadır` diye konuştu. 

-`ESNAFIN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK, SGK ALACAĞINI TAHSİL EDECEK`

Esnaf ve Sanatkarların son yıllarda ülke ekonomisinde yaşanan dalgalanmalar nedeniyle, Bağ-Kur primlerini düzenli olarak ödeyemedikleri için borçlarının katlanarak büyüdüğünü de anlatan Palandöken; `Prim borcu bulunan esnaf ve sanatkarların sayısı her geçen gün artmakta olup, esnaf ve sanatkarların emekli olmaları giderek zorlaşmaktadır. Emeklilik şartlarını tamamladığı halde, prim borçları nedeniyle emekli olamayan çok sayıda esnaf ve sanatkar bulunmaktadır. İşte tamda bu noktada Ziraat Bankası ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı arasında çeşitli zamanlarda çok sayıda protokol yapılmıştır. Ancak, zaman zaman yapılandırma sürelerinin kaçırılması ya da esnaf ve sanatkarların o dönem emeklilik şartlarını taşıyamaması nedeniyle çok sayıda hak kaybı yaşanmıştır. Konfederasyonumuza gelen başvurularda, yapılacak süresiz bir protokol ile emeklilik şartlarını tamamlamış olan ancak, prim borçları nedeniyle emekli olamayan esnaf ve sanatkarlara düşük faizli, 48 ay vadeli emekli aylıklarına mahsuben kredi kullandırılması talep edilmektedir.  Bu nedenle; Kurumlar arasında yeni ve süresiz bir protokolün yapılması şart olmuştur. Böylece, hem Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı`nın prim tahsilatı artacak hem de emekli olamadığı için mağdur olan esnaf ve sanatkarların mağduriyeti ortadan kaldırılmış olacaktır` şeklinde konuştu.