• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `GELEN SU FATURASI TÜKETİMİN 2,5 KATI OLARAK YANSIYOR`


 

ANKARA- Su faturalarındaki okuma bedeli gibi kalemlerin olmaması gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `5-10 yıl önce su faturaları elektriğin 4`te 1`i kadar gelirdi. Şimdi ise okuma bedeli gibi birçok kalem de faturaya ekleniyor. Tüketim bedelinin 2 buçuk katı fatura geliyor. Özellikle okuma bedelinden büyük bir haksız kazanç elde ediliyor. Bu bedel kaldırılmalı. Su faturalarında tüketim bedelinin başladığı metreküp kademesi 20`nin üzerine çıkmalı. 2 kişilik ailenin tüketimi ile 6 kişilik ailenin tüketimi bir değil. Bununla beraber esnafa da elektrik, su, doğalgaz faturalarında özel tarife uygulanmalı ve suda atık su bedeli mutlaka kaldırılmalı. En önemlisi iller arasındaki yüzde elliyi aşan fiyat farklılığı kaldırılmalı` dedi.

-`SAYAÇ OKUMA BEDELİ İLE ÇOK BÜYÜK HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLİYOR`

Su faturalarındaki tüketim bedeli dışındaki kesintilerin abonelik esnasında zaten alındığını hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Geçtiğimiz yıllarda su faturaları elektrik faturasının 4`te 1`i kadar gelirdi. Şimdi ise neredeyse aynı geliyor. Artık su fiyatları damacana ile yarışır hale geldi. Özellikle 3 büyük şehirde su faturaları çok kabarık. Ankara`da su ücretlendirmesinde metreküp kademesi yok. 2 kişilik bir aile ile 6 kişi yaşayan aile bir değil. İstanbul`da 10 metreküpten sonrası 4,59 TL, İzmir`de 20 metreküpten sonrası 4,16 TL. Bu kullanım kademeleri artırılmalı. Ankara`ya da 20 metreküp ya da 30 metreküp şeklinde belirli bir sınırlama getirilmeli. Bunun yanı sıra elektrik ve doğalgazdan sonra 2012`den beri su faturalarına da sayaç okuma bedeli eklendi. Ankara`da şube yolu bakım bedeli olarak faturaya yansıyan 5 TL`lik okuma bedeli kaldırılmalı. Atık su bedeli, sayaç okuma bedeli, şube yolu bakım bedeli, çevre temizlik vergisi, katı atık toplama bedeli, KDV`ler derken gelen fatura tüketim bedelinin 2,5 katının üzerine çıkıyor` diye konuştu.

-`ESNAFA ELEKTRİK SU VE DOĞALGAZDA ÖZEL TARİFE UYGULANMALI`

Yalnızca konut değil iş yerlerinde de esnafa özel fatura tarifesi uygulanmasını talep eden Palandöken, `İşyerleri için atık su bedelleri dahil metreküp başına Ankara`da 15,74 TL, İstanbul`da 11,05 TL, İzmir`de 9,57 TL alınıyor. Esnafın sermayesinin düşük olduğu ve maliyetlerinin sürekli arttığı da biliniyor. Vergiler, krediler birçok konuda esnaf desteklenirken en yüksek faturayı da yine esnaf ödüyor. Elektrik, doğalgaz ve su için faturalarda esnafa özel tarife uygulanmalı. Bu yüksek faturalar esnafın daha da belini büküyor. Günümüz ekonomik şartlarında haksız rekabetin tam ortasında kalmış esnaf desteklenmeli` şeklinde konuştu.