• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `HERKES BİRER ENGELLİ ADAYI`


 

ANKARA-  Engellilerin en büyük sorununun mimari engeller yüzünden sosyal hayata katılamamak ve işsizlik nedeniyle ekonomik bağımsızlık kazanamamak olduğunu söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Engellilerin sorunları yalnızca 3 Aralık Dünya Engelliler Günü`nde değil her zaman konuşulmalı ve bu konuda farkındalık yaratılmalı. Engellilere bir engel de biz olmayalım. Engelli vatandaşlarımızın iş hayatına daha fazla katılımı için destek verip sosyal ve ekonomik hayatlarına katkı sağlayalım` dedi.

`ENGELLİLERİN İŞ GÜCÜNE KATILIMI ARTIRILMALI`

3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Türkiye`de 5 milyonun üzerinde engelli vatandaşın olduğu tahmin ediliyor. Her sağlıklı insan, aynı zamanda bir engelli adayıdır. Çünkü araştırmalara göre engelli bireylerin yüzde 57`sinin engeli, geçirilen bir hastalık yahut kaza sonucu ortaya çıkmıştır. Engelli vatandaşlarımıza bir engel de biz olmamak için onların sosyal ve ekonomik hayatlarına katkı sağlamalı, engellilerin iş yaşamına katılımı için destek vermeliyiz. TÜİK verilerine göre ülke nüfusunun işgücüne katılım oranı yüzde 47,5 iken, en az bir engeli olan nüfusta işgücüne katılım oranı yüzde 22,1 olarak kaydedildi` şeklinde konuştu.

`ENGELLİ ESNAFIN İŞ YERİ KURMASINI DESTEKLİYORUZ`

TESK olarak engelli vatandaşlara karşı sosyal sorumlulukla hareket ettiklerini belirten Palandöken, `Engelli vatandaşlarımızın ekonomik açıdan kimseye bağımlı olmamaları için hem kamu kuruluşlarında hem de özel kuruluşlarda çalışan engelli sayısı artırılmalıdır. TESK olarak engelli vatandaşlarımızın iş yeri kurmalarını desteklemek için `Kendi İşini Kurma` projesi kapsamında engelli esnaf ve sanatkarımızın işyerlerinin kuruluşu aşamasında sicil, birlik ve oda kayıt ücretleri ile belge ve hizmet karşılığı olan bedellerini Konfederasyon bütçesinden karşılayarak geri iade ediyoruz. Konfederasyon olarak kendi gelirlerimizden vazgeçerek engelli vatandaşlarımıza karşı kurumsal sosyal sorumluluğumuzu yerine getirme gayreti gösteriyoruz` diye konuştu.