• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `TURİZMİ MEVSİMSELLİKTEN KURTARMALIYIZ`


 

ANKARA- Sağlık ve termal turizmin ülkemiz için çok büyük bir nimet olduğunu vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülkemiz bin 800`den fazla termal kaynağa sahip. Bu da sağlık ve termal turizm açısından çok büyük bir nimet. Yıl boyunca turizm imkânı sağlayan bu alanlara yatırımlar artırılmalı ve hedeflenen rakamlara ulaşılmalı. Ülkemiz 4 mevsimi de yaşayan coğrafi koşulları ile eşsiz bir fırsata sahip. Turizmin her kolunu mevsimsellikten kurtarıp yılın 12 ayında da canlı tutmalıyız` dedi.

-`SAĞLIK TURİZMİNDE EN ÇOK TERCİH EDİLEN İLK 12 ÜLKEDEN BİRİYİZ`

Ülkemizin sağlık turizminde dünya çapında önemli bir yerde olduğunun altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Sağlık turizminin yaz aylarında canlanan turizmden daha fazla döviz getirisi var. Ülkemizin sağlık turizmi kapasitesi, tesisleri, doktorları, tedavi imkânları oldukça yüksek. Tedavi ücretlerinin Avrupa`ya göre neredeyse yarı yarıya daha ucuz olması da birçok ameliyat çeşidi için turist çekiyor. Bu yüzden de sağlık turizminde dünyada en çok tercih edilen 12 ülke arasındayız. Dünyada pazar büyüklüğü 100 milyar doları aşan bu sektördeki potansiyelimizi daha fazla değerlendirmeliyiz. Sağlık turizminin canlanması ülke ekonomisine katkı sağlarken işsizliği de azaltacaktır` diye söyledi.

-`TERMAL TURİZM YILDA 550 BİN TURİST ÇEKİYOR`

Termal turizmin yılın 12 ayında da turizm imkânı vermesinin ülkemiz için büyük bir şans olduğunu hatırlatan Palandöken, `Sağlık turizminin bir alt dalı termal turizmde dünyada ilk 7`deyiz. Jeotermal kaynaklar açısından Avrupa`da 1., kaplıca uygulamaları konusunda ise 3.`yüz. Ülkemizin tedavi edici özelliklere sahip yüksek mineral içeren bin 800`den fazla termal kaynağı var. Bu kaynaklar, iklim güzelliklerimiz ve doğal değerlerimizle birleşince termal turizm için eşsiz bir fırsat ortaya koyuyor. Öyle ki bu özellikler ülkemizde yılda 550 bin turist çekiyor. Sıcak su ve kaplıcalarımızın yılın 12 ayında da turizm imkânı sağlaması ülkemiz için büyük bir şans. Böyle bir şansı iyi değerlendirmeliyiz. 2023`e kadar 500 bin tesis sayısı hedefine ulaşılmalı. Tesis sayısının artışı turist sayısını ve buna bağlı olarak turizm gelirlerini de artırır. Aynı zamanda tesis sayısı arttıkça istihdam oranı da artar` şeklinde söyledi.

-`HER ŞEY DAHİL SİSTEM BÖLGE ESNAFINA ZARAR GETİRİYOR`

Palandöken turizm yapılan bölgedeki esnafın her şey dahil sistem sebebiyle zarar gördüğünü belirterek şunları söyledi: `Turizmin her kolu her şey dahil sistemden uzaklaşmalı. Gelen turist de kendi vatandaşımız da otele bağlı kaldığında bölgeyi gezemeyip doğal güzelliklerimizden mahrum kalıyor. Otelde her şey fiyatın içinde olduğu için ise gelenler dışarı çıkıp esnaftan alışveriş yapma gereği duymuyor. Turizm yapılan bölgedeki esnaf da düşünülmeli`