• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `BİR DÜKKANDA İKİ RUHSAT OLMAZ`


 

ANKARA- Tekel bayisi işletmelerin alkol satış yasağı nedeniyle mağdur olduğunu ve vatandaşla karşı karşıya kaldığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnaf, kapalı şişe içerisinde alkol satışı yapıyor. Satışlar, ruhsattaki açılış ve kapanış saatleri ile sınırlandırılmamalı. Alkol satışı yapan AVM`ler saat 23.00`de kapanıyor. Esnafa saat 22.00`de dükkanı kapat demek, çifte standarttır. Esnafımız vatandaş ile karşı karşıya bırakılmamalı` dedi.

-`İŞLETME RUHSATI DİKKATE ALINMALI`

Esnafın ürün bazında ruhsat alma imkanı olmadığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Perakendeci esnafa saat 22.00`den sonra dükkanı kapat demek, çifte standart uygulamadır. Çünkü alkol satışı yapan AVM`ler saat 23.00`e kadar açık kalıyor. Esnaf, dükkanı kiralarken işletme ruhsatını dikkate alıyor. Yani dükkanın açılış ve kapanış saatlerinde de işletme ruhsatına göre hareket edilmeli. Neticede esnaf kapalı şişe içerisinde alkol satışı yapıyor. Esnafın ürün bazında ruhsat alma imkanı yok. Zaten bir dükkanda iki ruhsat olmaz. Saat 22.00`den sonra alkol satış yasağı başlıyor diye esnafın para kazanacağı diğer ürünlerin de satışı engellenmiş oluyor. Esnafın vatandaş ile karşı karşıya kalmaması için bu konudaki mağduriyetinin giderilmesi gerek` şeklinde konuştu.  

-`TURİZM BÖLGELERİNDE SORUN DAHA BÜYÜK BOYUTLARA ULAŞIYOR`

Perakendeci esnafın yüzde 90`ının alkollü içki satışına saat sınırını desteklemediğine işaret eden Palandöken, `GENAR`ın esnafla yüz yüze yaptığı araştırmanın sonucuna göre perakendeci esnafın yüzde 90`ı saat 22.00`den sonra alkol satışının yasaklanmasını desteklemiyor. Alkolün daha sık tüketildiği turizm bölgelerinde ise esnafın yüzde 91,1`i alkol satış yasağını desteklemiyor. 2013 yılında hayata geçirilen alkol satış yasağından sonra işletmelerin yüzde 88,6`sı gelirinin düştüğünü belirtti. İşletmelerin yüzde 70,3`ü, yakın çevresindeki esnafın dükkan kapattığını söyledi. Esnafın yüzde 56,2`si yasağın tamamen kaldırılmasını talep ediyor. Yüzde 86,7`si ise yasak kaldırılmayacaksa bile en azından yasağın gece saat 22.00 yerine 00.00 veya daha ileri bir saate alınmasını talep ediyor` ifadelerini kullandı.