• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI İNANDIRICILIĞINI KAYBETTİ`


 

ANKARA- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının inandırıcılığını kaybettiğine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `3.Çeyrekte en hızlı büyüyen ülke olmamıza rağmen ekonomik verileri daha düşük ülkelerin kredi notu bizden daha yüksek. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye`nin bu büyümesini göz ardı ederek inandırıcılığını kaybetti` dedi.

`KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI İNANDIRICILIĞINI KAYBETTİ`

Gelişmekte olan ülkeler arasında en hızlı Türkiye`nin büyümesine rağmen kredi notlarında değişim yapılmadığını hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülkemiz 3. çeyrekte yüzde 11,1 ile en hızlı büyüyen ülke oldu. Bu rekor büyümenin yatırımları daha da artıracağını belirtmiştik. Fakat uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye`nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altında tutup tüm bu gelişmeleri dikkate almıyor.  Gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunun makro ekonomik verileri bizden çok daha kötü durumda olmasına rağmen kredi notlarının bizden yüksek olması, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not kararlarının ekonomik değil siyasi olduğunu gösteriyor. Bu da yatırımcıların bu kuruluşlara olan inancını kaybetmesine neden oluyor.` şeklinde konuştu.

-`ÜLKEMİZ YATIRIMCILAR İÇİN EN UYGUN DÖNEMİNDE`

Yabancı yatırımcılar için Türkiye`nin en uygun döneminde olduğunu vurgulayan Palandöken, `Döviz kurlarının yüksekliği yabancı yatırımcılar için olumsuz değil, tersine çok daha avantajlı imkanlar sunuyor. Ayrıca, son 30 yılın en avantajlı yatırım teşvik sistemi uygulanıyor. Özellikle stratejik ürünlerde proje bazlı teşviklerde hiç olmadığı kadar büyük imkanlar var. Dolayısıyla bu koşullar yabancı yatırımcılar için çok büyük bir fırsattır. Yabancı yatırımcıların bu fırsatı iyi değerlendirmesi gereken bir dönemde ülkemizin kredi notunun yükseltilmemesi ise hem yatırımcıların yanlış bilgilendirilmesine neden oluyor hem de kredi derecelendirme kuruluşlarının uluslararası yatırım sektöründeki etkisini kaybetmesine neden oluyor. Böyle giderse birkaç yıl sonra kimse kredi derecelendirme kuruluşlarını ciddiye almayacak.` diye söyledi.