• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ASANSÖR BAKIMLARI İŞİNİN EHLİ KİŞİLER TARAFINDAN YAPILMALI`


 

ANKARA- İş hanı gibi çok katlı binalardaki esnafın yanlış asansör etiketi yüzünden müşteri kaybettiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Geçtiğimiz yıl denetlenebilen 356 bin asansörden 87 binine kırmızı etiket konuldu. İş hanı gibi çok katlı binalarda üst katlarda dükkânı olan esnaf bu sebeple müşteri kaybediyor. Denetimler işinin ehli kişiler tarafından sağlıklı şekilde yapılmalı ve denetim yapanlar da denetlenmeli. En önemlisi apartman ve işhanı yöneticileri sorumluluk alıp yöneticilik yaptıkları binaların asansörlerini düzenli ve peryotik olarak bakım yaptırmalıdırlar` dedi.

`356 BİN ASANSÖRÜN 87 BİNİ KIRMIZI ETİKETLİ 121 BİNİ HİÇ DENETLENMEDİ`

Denetlenemeyen 121 bin asansörün olduğunu hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Toplam sayısı 477 bin olan asansörlerin geçtiğimiz yıl yalnızca 365 bini denetlendi. Bunların yüzde 24`üne yani 87 binine kullanımı yasak anlamındaki kırmızı etiket konuldu. Bu denetimler belediyenin elindeki verilere göre yapılıyor. Eldeki kayıtlar yetersiz olduğu için bu asansörlerin 121 bini hiç denetlenemedi. Kırmızı etiketli asansörlerde ciddi bir iyileştirme maliyeti ise 3-4 bin TL. Normal bir asansörün bakım, onarım maliyeti ise 10-15 bin lirayı bulabiliyor` şeklinde söyledi.

-`ESNAF ASANSÖR YÜZÜNDEN MÜŞTERİ KAYBEDİYOR`

İşhanlarında dükkânı olan esnafın asansör yüzünden müşteri kaybettiğine değinen Palandöken, `Sorunsuz çalışan asansörlere kırmızı etiket konurken, sürekli arıza yapan asansörlere mavi veya yeşil etiket konulabiliyor. Bu da iş hanlarında dükkanı olan esnafa müşteri kaybettiriyor. Örneğin 7.kattaki terzisine, 4`üncü mattaki berberine gidecek vatandaş asansör yoksa ya da çalıştığı halde kırmızı etiket konulduysa binemiyor. Asansörler günde yaklaşık 55 milyon insan taşıyor. Kimsenin mağdur olmaması için asansör denetimleri tek bir kuruma bırakılmamalı. Denetim yapanlar da denetlenmeli. Kırmızı etiket gerçekten çalışamayacak durumda olan tehlike arz eden asansörlere konulmalı` diye konuştu.