• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `TURİZMDEKİ BAŞARI 2018`DE YENİDEN YAKALANACAK`


 

ANKARA- Türkiye`nin güvenli bir ülke olduğunu ve hak ettiği turist sayısına ulaşması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Rusya ile düzelen ilişkiler sonrası bu yıl turizmde büyük bir canlanma bekleniyor. Afrin Harekatı, kesinlikle Türk turizmini olumsuz yönde etkilemez. Türkiye çoğu Avrupa ülkesinden çok daha güvenli bir ülkedir. 2014 yılındaki turizm başarımızı 2018`de yeniden yakalayacağımıza inanıyorum` dedi.

Bu yıl turizmin rekor seviyelere ulaşacağına işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Türkiye 2014 yılında 36 milyon turist ve 34,3 milyar dolar turizm geliri ile rekor bir yıl geçirmişti. Ancak 2014`ü takip eden senelerde turizm sektörü düşüş yaşadı. Özellikle 2016 yılında büyük bir düşüş yaşayan turizm sektörü 2018`de yeniden canlanacak. Çünkü Türkiye turizmi son derece zor ve riskli geçen 2015-2016 yıllarını geride bıraktı. 2017 toparlanma yılı olsa da turizm gelirleri istenilen seviyeye çıkamadı. Ancak Rusya pazarında yaşanan sıkıntıların önemli ölçüde aşılması ve ekonomideki büyüme trendimiz göz önüne alındığında 2018 yılının turizm sektörü açısından rekor bir yıl olmasını bekliyoruz` diye konuştu.

-`ÇOĞU AVRUPA ÜLKESİNDEN DAHA GÜVENLİYİZ`

Ülkemizin çoğu Avrupa ülkesinden daha güvenli olduğunu söyleyen Palandöken, `Son zamanlarda ABD tarafından Türkiye`nin turizm sektörünü hedef alan bazı uyarılar yapıldığını basından takip ettik. Ancak Türkiye olarak şu anda çoğu Avrupa ülkesinden daha güvenliyiz. Bu konuda Türkiye`ye haksızlık yapıldığını düşünüyoruz. Yakın zamanda başlayan Afrin Harekatı, Türk turizmini kesinlikle etkilemez. Bilakis bu harekat başarı ile tamamlandıktan sonra turizm sektörü büyük bir ivme kazanacak. Avrupa`dan hak ettiğimiz turist sayısına ulaşacağız. 2018 yılı, 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri hedefine ulaşmada çok önemli bir basamak olacak. Ülkemizin turizmde kişi başı 600 dolar olan gelirinin yakın zamanda bin dolara çıkmasını öngörüyoruz` şeklinde konuştu.

-`HER ŞEY DAHİL SİSTEMİ TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR`

Dünyada turizm sektöründeki yeni trendin gastronomi turizmi olduğunu belirten Palandöken şunları ifade etti, `Artık turistler seyahat ettikleri ülkelerin yalnızca tarihi ve doğal güzelliklerini değil damak tadını da deneyimlemek istiyor. Türkiye, gastronomi turizmi açısından çok önemli bir ülke. Çünkü Türk mutfağında her yörenin ayrı bir lezzeti var. Karadeniz`e giden turist ile Güneydoğu`ya giden turist birbirinden çok farklı lezzetleri tadabilme şansına sahip. Ülkemiz doğal güzelliklerinin yanı sıra adeta bir lezzet cenneti. Ancak her şey dahil sistem yüzünden turistler yöresel lezzetlerimizden mahrum kalıyor. Gastronomi turizminin önündeki en büyük engel olan her şey dahil sisteminin kaldırılması, turizmin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.`