• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `YENİ İŞ YERİ AÇILIŞLARI ARTIK İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILACAK`


 

ANKARA - Ekonomideki sorunlarımızın en önemlilerinden birinin verimsizlik olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `PERBİS sistemi uygulamaya girdiğinde esnafın en önemli sorunlarından biri olan plansız ve verimsiz yatırımlar büyük ölçüde azalacak. Ruhsatsız ve kayıtdışı işyeri kalmayacak.` dedi.

-`YATIRIM HARCAMALARI VE HARÇLAR BOŞA GİTMEYECEK`

İşyeri açılışları sırasında esnaf ve sanatkârların vergi dairesi, esnaf sicili, belediye, derken en az 7 – 8 kurum ve kuruluşa başvuruda bulunduğunun ve çok sayıda bürokratik işlemlerle zaman kaybettiğinin altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `İşyeri açılışında ilgili kurum ve kuruluşlarca sayısı 317`ye varan belge düzenleniyor. En son başvuruda bulunulan kurumdan belge alınamaz ve başvuru reddedilirse yapılan yatırım ve ödenen harçların tamamı boşa gidiyor. Yeni sistemde, tüm kurum ve kuruluşlara internet üzerinden eş zamanlı başvuru yapılacak. Herhangi bir kurumda başvurusu reddedilen esnaf, boşuna para ve zaman kaybetmekten kurtulacak` ifadelerine yer verdi.

-`YAN YANA İŞYERİ AÇILIŞLARINDA KURALLAR OLACAK`

Ekonomik açıdan verimsizliğin hırsızlıktan bile daha kötü olduğunun altını çizen Palandöken, `Esnaf işyeri açarken aynı sokakta yan yana olan iki berberin yanına üçüncüsünü açıyor, hem kendi batıyor hem komşusunun batmasına neden olabiliyordu. Yeni sistemde, işyeri açılışlarında aynı sokakta aynı meslek kolunda faaliyette bulunan bir başka esnaf varsa, başvuruda bulunan esnaf uyarılacak ve ona farklı alternatif lokasyonlar önerilecek. Böylelikle verimsizlik büyük ölçüde azalacak` şeklinde konuştu.