• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN,`KAYITDIŞI ÇALIŞAN ÇİLİNGİRLERE İTİBAR ETMEYİN`


 

ANKARA-  Çilingirlik mesleğinin her önüne gelen tarafından yapılmaması gerektiği ve mesleğin özel hassasiyeti bakımından oda kaydı ile hologramlı ustalık belgesi ve tanıtım kartı olmayan kişilere anahtar emanet edilmemesi gerektiği belirtildi.

Çilingir mesleğini yapanların özel bir eğitimden geçirildikten sonra güvenilir kişilerden oluşması ve bu kişilerin ustalık belgeleri ile tanıtım kartlarının özel hologramlı olması gerektiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bu konuda özel bir çalışma yapmalıdır. Yapılacak çalışmalar sonucunda çilingirlik işini yapacak olanlar ile mesleğin önemi hazırlanacak kamu spotu ile kamuoyuna duyurulmalı. Verilecek olan ustalık belgeleri ile kimlik tanıtım kartlarının üzerinde taklit edilemeyen özel hologramlar bulunmalıdır. 17`lik maymuncuk anahtar takımı bugün internet sitelerinde önüne gelene satılıyor. Bu anahtarlar mesleği yapanlara zimmetli olarak verilmeli. En önemlisi 1 tornavida 2 tel ile kapı açan çilingirlere itibar etmeyin` dedi.

-`VATANDAŞLAR KAMU SPOTU İLE BİLİNÇLENDİRİLMELİ`

Halkın yapılacak bir kamu spotu ile aydınlatılması gerektiğini anlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Vatandaşlarımızın anahtar çoğaltırken ya da kilit değiştirirken çilingir işini yapan esnafın özelliklerini bilmesi çok önemli. Bunun için de vatandaşlarımız yapılacak bir kamu spotu ile mutlaka bilgilendirilmeli. Çilingir işini yapanlara öncelikle oda kayıtları ve ustalık belgeleri ve tanıtım kartlarının olup olmadığı sorulmalı ve belgelerde özel hologram mutlaka yer almalı. Yine çilingir işini yapan ustaların aldıkları hologramlı belgeleri işyerlerinde görünür yerlere asılmalı. Çilingirci dükkânım var diyerek posta kutularına bırakılan çilingirci kartvizitlerine itibar edip anahtar çoğaltmayın ve kapılarınızı açtırmayın. Bu kişilerin ustalıklarını ve oda kayıtlarını sorgulayın` diye konuştu.

 

-`ÇİLİNGİR MESLEĞİNİN ÖZEL KONUMU VAR`

Esnaf ve Sanatkârlar Siciline kayıtlı olarak faaliyet gösteren 2 bin 286 çilingir esnafı olduğunu kaydeden Palandöken, `Evimizin ve iş yerlerimizin anahtarları en kişisel eşyalarımızdır. Anahtarlarımızı çoğaltırken yahut kapı kilidimizi değiştirirken meslek odası kaydı, özel hologramlı ustalık belgesi ve tanıtım kartı olmayan çilingirlere kesinlikle anahtar emanet edilmemeli. Çünkü işinin ehli olmayan kişilere anahtar vermek güvenlik zafiyeti yaratabilir. Kimileri hiç ilgisi olmayan iş yerlerindeki makinelerle ek iş olarak anahtar çoğaltımı yapıyor. Bu kişilere kesinlikle itibar edilmemeli ve ehil olmayan kişilere çilingir mesleği yaptırılmamalı. Çünkü kayıt dışı çalışan çilingirler yüzünden işinin ehli çilingir esnafının itibarı zedeleniyor. Kayıt dışı çalışanların sabıkalı olup olmadığını, daha önce hırsızlık yapıp yapmadığını bilemeyiz. Çeşitli maddi hasarlara uğramamak ve hırsızlara davetiye çıkarmamak için kayıt dışı çalışan çilingirlere itibar etmeyin` şeklinde konuştu.