• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `YANILTAN İNDİRİM İLANLARINA DÜZENLEME YAPILMALI`


 

ANKARA - Büyük mağazaların vitrinlerinde göz aşinalığı yaratmış olan ve sonu gelmeyen indirimli satışlar ve tasfiye ilanlarına çözüm bulunması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Vatandaş vitrinlere baktığında gördüğü indirim ilanlarına inanmıyor. Yılın her sezonunda sürekli olarak indirimli satış yapan büyük mağazalar inandırıcılıklarını yitirdi. Tüketiciyi yanıltmaya yönelik indirimli satış uygulamalarına çeki-düzen getirilmelidir` dedi.

 

-`İNDİRİM İÇİN MESLEK ODALARINDAN İZİN ALINMALI`

İndirim sezonlarının belirli bir zaman dilimde gerçekleşmesi gerektiğini ve bu izinlerin ilgili meslek odaları tarafından verilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, `Avrupa ülkelerinde indirim sezonları belirlenmiştir. Kış mevsiminde Ocak ayı, yaz mevsiminde ise Temmuz-Ağustos ayları indirim sezonu olarak belirlenmiştir. Türkiye`de ise indirimli satışlar kesintisiz olarak devam ettiği için ve düzenleme getirilmediğinden piyasalarda düzensizlik oluşmaktadır. Eskiden indirim izinlerini ilgili meslek odaları verirdi ve bu odaların loğoları indirim etiketlerinde mutlaka bulunurdu. Bu düzenlemenin yeniden getirilmesi durumunda tüketicinin yanılmasının önünü geçilecektir` diye konuştu.     

 

`365 GÜN İNDİRİM OLMAZ`    

İndirim ilanları ve reklamları veren bazı firmaların hem fiyat hem de kalite olarak yanıltıcı olduğunu söyleyen TESK Genel Başkanı Palandöken, `Kalitesi düşük ürünlere ya da bir ürünün çeşitlerine uygulanan indirim ile tüketicinin algısı ile oynanıyor. Ürünün hak ettiği değer zaten o belirlenen fiyat olmasına rağmen yüzde 70 indirimli gösterip satış yöntemi geliştirmişler. Bir ürüne yapılan indirim sanki tüm ürünlere yapılıyormuş gibi gösterilerek halk aldatılıyor. Bu yöntem vatandaş için kurulmuş bir tuzaktır` şeklinde konuştu.

 

-`HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ, KURALLAR BELİRLENMELİ`

Yaşanan bu kuralsızlık içerisinde zarar edenin vatandaşlar olduğunu belirten Palandöken, `Haksız rekabetin önüne geçilmesinin yanı sıra vatandaşın türlü indirim aldatmacaları ile alışverişe yönlendirilmesi doğru değildir. Her şeyin bir kuralı olmalı. Nasıl AVM`lerin çalışma saatlerinin, büyük mağazaların, perakende sektörünün kurallarının olmasını istiyorsak, indirimli satışların da Avrupa`da olduğu gibi ülkemizde de belli bir takvime ve kurallara bağlanmalı. Kuralsızlık sonucu oluşan haksız rekabet ve kayıt dışılık, genel ekonomiye ama en fazla esnaf ve sanatkârımıza büyük darbe vurmaktadır. Bu haksız rekabetin, üzerinde durulmalı ve indirimli satışlar mutlaka bir kurala bağlanmalıdır` diye konuştu.