• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `BİR SİZDEN BİR BİZDEN DESTEĞİ İLE İSTİHDAM DAHA DA ARTACAK`


 

ANKARA -  Devlet tarafından istihdam seferberliği çerçevesinde, esnafın yanında çalıştırdığı çırakların sigorta maliyetleriyle, ücretlerinin 3`te 2`sine kadar bazı mali destekler vermesi sonucu çırak sayısının arttığına dikkat çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnaf ve sanatkârımız devletimiz tarafından verilen imkânları en iyi şekilde değerlendirerek istihdama katkı koyarak işsizliğin azalmasını sağladılar` dedi.

-`İSTİHDAM ARTACAK, İŞSİZLİK DÜŞECEK`

Esnaf ve sanatkârların yetirince bilgilendirilmelerinin yanında verilen desteklerin meyvesini verdiğinin altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Herhangi bir esnafımız ya da ustamızın `mesleğini bir başka kişiye öğretmek amacıyla` yanında çalıştırdığı gerek çırak, gerekse kalfa ve ustanın ücretini, sigorta maliyeti de dahil olmak üzere bir yıl süreyle devletimiz tarafından karşılanması sonucu çırak sayısında beklenen artış yaşandı. Son alınan kararla bir sizden bir bizden uygulaması ile istihdam artacak, işsizlik düşecek` diye konuştu.

-`FAZLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRANIN YÜKÜ HAFİFLİYOR`

Esnafın yanında yetiştirdiği elemanını 5 yıl boyunca çalıştırması halinde ise sigorta ücretinin yarısının devlet tarafından ödendiğini ifade eden Bendevi Palandöken şöyle konuştu: `Hükümetin 2017 yılında hayata geçirdiği istihdam seferberliği çerçevesinde kendisinin yanında artı bir kişi çalıştıran tüm esnafların sigorta, vergi ve stopajlarının tamamı devletimiz tarafından karşılandı. Esnafımız ise yalnızca yanında istihdam ettiği şahısın çıplak maaşını ödedi. Bu önemli imkânı esnafımızın iyi değerlendirmesi sonucu da ülke genelindeki çırak sayısı 75 binden yüzde 73,34 artış göstererek 130 bine çıktı. Böylece ülke genelinde istihdamın artmasına katkı sağlandı. Bunu yaparken de esnaf ve sanatkâra ek bir maliyet ortaya çıkmadı. Yani esnafın yükü büyük oranda hafiflemiş oldu"