• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `365 GÜN İSRAFLA MÜCADELE ETMELİYİZ`


 

ANKARA - Ülkemizde her gün 5 milyona yakın ekmek ve her yıl 18 milyon tonu aşkın sebze ve meyvenin çöpe gittiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Gıda ısrafı ile daha çok yol almalıyız. Bunun içinde yapılması gereken ısrafı önlemek için yeni bir seferberlik başlatmalıyız. Ülkemizde yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapılıyor. Bu çok büyük bir ısraf. Herkes tüketebileceği kadar gıdayı almalı. Bir ekmeği çöpe atmak, buğdayın tarlaya ekilmesinden ekmeğin sofralarımıza gelmesine kadar geçen tüm süreçleri iyi hesaplamalıyız. Israfı ne kadar düşürürsek fiyatlar da o kadar aşağı gelir. İsraf edilen her gıdada aç insanların hakkı olduğu unutulmamalı` dedi.

-`GÜNDE 1 MİLYON 50 BİN ADET EKMEK TASARRUFU YETERLİ DEĞİL`

Gıda israfıyla yalnızca paramızın değil verilen emeğin de israf edildiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Yapılan araştırmalara göre yılda 1,8 milyar ekmek çöpe atılıyor. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından düzenlenen kampanyalar sayesinde günde 1 milyon 50 bin adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı. Ancak bu tasarruf yeterli değil. Çünkü bu tasarrufa rağmen her gün 5 milyona yakın ekmek halen israf ediliyor. Ekmek israfını önlemek için yapılan çalışmaları desteklerken bu konuda seferberlik ilan edilmesi gerekir. İsraf edilen ekmeğin parasıyla ülkemizde her yıl 60 hastane ve 120 okul yapılabilir. Ekmeğin hem üretim hem de tüketim aşamasındaki israfını önlemek için oluşturulan toplumsal duyarlılık daha da geliştirilmeli` diye konuştu.

-`ÜRETİM VE TÜKETİM AŞAMASINDA İSRAFI ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞALIM`

Sebze ve meyvelerin ise dörtte birinin daha sofraya gelmeden israf edildiğini belirten Palandöken, `Yapılan tüm çalışmalara ve alınan tüm önlemlere rağmen gıda israfının önüne geçilemiyor. Tonlarca yaş sebze ve meyve üretim ve tüketim aşamasında çöpe gidiyor. İsraf edilen gıdanın maliyeti, üreticinin, satıcının ve tüketicinin cebinden çıkıyor. Gıda israfını üretim ve tüketim aşamasında önlemek için herkese büyük görev düşüyor. Okul sıralarından başlayarak çocuklarımıza israftan kaçınmalarını ve tasarrufu en iyi şekilde öğretmeliyiz. Herkesin yiyebileceği kadar gıda ürünü satın alması gerektiğini etkili kamu spotları ile vatandaşlara anlatmalıyız. Gıda israfının önüne geçmek için yılda bir kez düzenlenen kampanyalar maalesef yeterli bilinç oluşturmuyor. 365 gün İsrafla mücadele edilmeli. Ülkemizde yürütülen israfla mücadele seferberliğine toplumun tüm kesimleri ortaklaşa destek vermeliyiz. Ancak bu şekilde gıda israfının önüne geçebiliriz` şeklinde konuştu.