• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `BANKALAR GİBİ İNŞAAT SEKTÖRÜ DE FEDAKÂRLIK YAPMALI`


 

ANKARA- Dünyadaki ekonomik gelişmelerden olumsuz etkilenen piyasaların düzelmesi için başta hükümet olmak üzere tüm sektörlerin üzerine düşeni yaptığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Yükselen faizlerin özellikle konut sektöründe düşürülmesi başta inşaat sektörü olmak üzere tüm sektörlere olumlu yansıyacaktır. Ancak bankalarla birlikte gayrimenkul ve inşaat sektörü de fiyatlarda fedakârlık yapmalıdır. Böylelikle uygun fiyatlara konut satışı ekonomimizi rahatlatır` dedi.

-`EKONOMİDEKİ OLUMSUZ DALGALANMA TERSİNE DÖNDÜ`

Alınan tedbirlerin piyasalarda yansımasının çok olumlu olduğunu ve ekonomideki gelişmelerin kısa sürede rayına oturacağının altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Konut kredi faizlerinin ve inşaat sektöründeki abartılı fiyatların düşürülmesi gerektiğini kısa süre önce dile getirdik. Hükümetimiz hemen bu uyarımızı dikkate alarak bankalardaki konut kredi faizlerinin düşürülmesini sağladı. Bu olumlu gelişme ile birlikte Merkez Bankasının almış olduğu tedbirler olumlu sunçlandı ve 4 banka konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. Bu atılan başta konut sektörü olmak üzere piyasalarda olumlu algılanmaya başladı. İnşaat sektörü özellikle son dönemde satışlarda büyük sıkıntılar içerisindeydi. Mart ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 azalmıştı. Bu azalışta ve inşaat sektörünün durgunlaşmasının altında konut kredi faizlerinin yüksek olması yatıyordu. Dolayısıyla faizlerin düşmesi en çok inşaat sektörünü etkileyecek. Vatandaş yüksek fiyatlara ev sahibi olamıyordu.  Şu an 2 milyona yakın konut stoku bulunuyor` diye konuştu.

-`İNŞAAT SEKTÖRÜ DE BANKALAR GİBİ ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI`

Bankaların konut kredisi faizlerini düşürmeleri gibi inşaat ve gayrimenkul sektörünün de elini taşın altına koyması gerektiğini anlatan Palandöken, `Bankalar elini taşın altına koydu ve konut kredisi faizleri düştü. Vatandaş faizlerin düşmesinin ardından şimdi aynı şekilde inşaat ve emlak sektörünün adım atmasını bekliyor. Çünkü 2 milyona yakın konutun satışı için aynı olumlu adımın işaat ve emlak sektörü tarafından atılması ile eldeki konutlar kısa sürede alacı bulacaktır. Fiyatları yükseltmek kimsenin işine yaramaz. Eldeki mevcut konutları satmak isteyen inşaat sektörü bu imkanı iyi kullanıp fırsata çevirmelidir. İnşaat sektörü abartılı fiyatlardan kaçınmalı ve aşağı çekmelidir. Bunun için de fiyatlarda en az yüzde 25`lik indirim yapılmalıdır. Bu iki sektörü de çift yönlü indirim imkânı sağlandığında vatandaş daha çok ev sahibi olacak ve eldeki konutların satılmasıyla ekonomimiz rahat nefes alacaktır. Konut satışlarında yaşanacak artışla birçok sektörde zincirleme olarak canlanma yaşanacaktır` şeklinde söyledi.