• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `RAMAZAN KARDEŞLİK BİRLİK VE BERABERLİK AYIDIR`


 

ANKARA- Ramazan ayına sayılı günler kala ihtiyaç sahipleri için `Askıda Pide Var` geleneğinin ülke genelinde yaşatılması için tüm bakkal, fırın ve lokantaların üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını bildiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Kardeşlik, paylaşma, birlik ve beraberlik ayı olan Ramazan ayında her yıl olduğu gibi büfe, bakkal, lokantacı ve fırıncı esnafımızda askıda pide ve askıda yemek uygulamamız devam edecek. İhtiyaç sahiplerinin bu bereketli ayda ekmeğini ve yemeğini alabilmesi, hayır sabihibi durumu iyi olan vatandaşlarımızın sayesinde olacaktır` dedi.

-`KÜLTÜRÜMÜZÜN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ DAYANIŞMA VE PAYLAŞMADIR`

Ramazan ayının dayanışma ve paylaşmanın en yoğun yaşandığı ay olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Osmanlı`dan bu yana süren ve kültürümüzün en önemli özelliği olan birlik, beraberlik ve paylaşma davranışıdır. Bu güzel duyguların en yoğun yaşandığı ay olan Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Yine aç kalmanın, sabretmenin ve ekonomik durumu iyi olmayanların halini en iyi anladığımız bir ay olacak. Bu ayda paylaşmak kadar israftan da kaçınılmalı. İftar masalarımız israf masalarına dönüşmemeli. Oruçlu olmanın verdiği açlık psikolojisi ile iftara yakın fazla alışveriş yapıp fazla ekmek alıyoruz. Örneğin günlük 3 ekmek alırken Ramazan`da bu sayı bazen 4 ve 5`e kadar çıkıyor. Akşam ise fazla alınan ekmekler israf oluyor. Hâlbuki bunun yerine ihtiyaç kadar ekmek alıp, fazla olan askıya bırakılmalı. Bu mübarek ayın önemi ve anlamı ancak bu şekilde layıkıyla anlaşılabilir` diye söyledi.   

-`ASKIDA PİDE VE YEMEK VAR ESNAFLA ANLAM KAZANIYOR`

İhtiyaç sahiplerine ekmek, pide ve yemek ulaştırmak için aracı olan esnafın hazır olduğunu vurgulayan Palandöken, `Bir elin verdiğini diğeri görmesin atasözümüz tam bu noktada esnafımızla anlam kazanıyor. Maddi durumu yetersiz olan ihtiyaç sahiplerine ekmek, pide ve yemek ulaştırmak için en önemli zincir esnafımız. Büfe, bakkal, lokanta ve fırınlar askı kampanyası için hazır. Dükkânlara asılan birer tabeladan sonra, ekmek ya da pide alan kişiler ücretini ödeyerek diledikleri miktarda ekmek, pide, çorba veya yemeği tabelaya asabilirler. Tabelada ne kadar biriktiği sayı ile belirtilir. Daha sonra ihtiyaç sahipleri tabeladan fişini alarak pidesini, ekmeğini veya yemeğini alabilir` şeklinde konuştu.