• E-Posta
  • Yazdır

STK`LARDAN FİLİSTİN İÇİN ORTAK AÇIKLAMA


 

Türkiye`nin mesleki ve sivil toplumunu temsil eden; Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Türkiye kanadı olan;

·         HAK- İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ),

·         Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN),

·         Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK),

·         Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ),

·         Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK),

·         Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye KAMU-SEN),

·         Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB),

·         Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) olarak buradayız.

Yaklaşık 5 ay önce ABD Başkanı`nın uluslararası hukuku yok sayarak İsrail`deki büyükelçiliğini Kudüs`e taşıma kararının ne kadar yanlış, tehlikeli ve sorumsuzca atılmış bir adım olduğunu ifade etmiştik.

Ne yazık ki ABD Yönetimi bundan geri adım atmadı, hatasında ısrar etti ve sonuçta tarihe utançla geçen Kudüs katliamı yaşandı.

Öncelikle İsrail`in Filistinlilere yönelik insanlık dışı saldırısını şiddetle kınıyor, hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize Allah`tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Değerli Basın Mensupları,

Kudüs, 3 semavi din için de önemlidir, vazgeçilmezdir, her 3 semavi dinin de kutsal şehridir. Bu kimliğiyle asırlar boyunca bir arada yaşamanın simgesidir, insanlığın ortak değeridir, hiç kimsenindir ve hepimizindir.

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid`-i Aksa ve Kudüs, 1,5 milyar nüfuslu İslam toplumu için de ayrıca mukaddestir, vazgeçilemez bir mekândır.

Dolayısıyla ABD ve İsrail`in birlikte başlattığı bu hukuksuz adım, Kudüs`e ihanettir, huzur ve barışa ihanettir, insanlığa ihanettir, tüm İslam âlemine karşı saygısızca bir tutum, açık bir provokasyondur.

Ayrıca Filistin sorununun çözümüne ve Ortadoğu barış sürecine indirilmiş, bölgedeki hassas dengeleri ve istikrarı bozacak ağır bir darbedir.

Hiç kimsenin, kişisel hevesleri veya politik çıkarları uğruna, milyarlarca insanın kaderiyle ve inancıyla oynamaya hakkı yoktur.

ABD Başkanı`nın hukuk ve demokrasi tanımaz yönü ile birleşen İsrail`in militarist, küstah ve insanlık dışı uygulamalarına sessiz kalınması, bunlara göz yumulması, tüm dünya için çok tehlikeli bir kapının açılmasına neden olacaktır.

Kudüs`ün tarihi statüsünün ihlali kabul edilemez. Ortadoğu`da yeni çatışma alanları oluşturmak ve bölgeyi ateşe atmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bu kararı kesin bir dille kınıyoruz.

Yarın İstanbul Yenikapı miting alanında yapılacak, Filistin Halkına Destek Mitingine hep birlikte katılıyor, tüm camiamız mensuplarına da en geniş şekilde katılmaları çağrısında bulunuyoruz.

Hepinizi saygıyla selamlıyoruz.