• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI`


 

ANKARA-  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından uygulamaya geçecek yeni sistemle emeklilerin sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğine işaret eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Prim ödeme ve sigortalı olma koşullarını sağlayıp yaşa takılanların emekli olabilmesi için yeni bir düzenleme yapılmalı. Uzun yıllar çalışıp prim gün sayısını dolduran ve emekliliğine çok kısa bir süre kalan esnafımızın yaşı beklemeden emekli olabilmesinin önü açılmalı. Öte yandan emekli esnaf ve sanatkarımızın aylıkları mutlaka asgari ücretin üzerine çıkarılmalı ve emeklilik için gereken prim gün sayıları SSK`lı çalışanlarla eşit olmalı` dedi.

-`EMEKLİLİĞİNE BİR İKİ YIL KALAN ESNAFA ÖNCELİK TANINMALI`

Emekliliğine kısa bir süre kalan ve prim gününü doldurmasına rağmen yaş engeline takılan esnaf için emeklilik hakkı isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Çok sayıda esnaf ve sanatkarımız, emeklilik için gereken tüm koşulları sağlamasına rağmen yaş engeli yüzünden emekli olamadı. Özellikle emekliliğine bir iki yıl kalmış olan esnaf ve sanatkarımıza emeklilik yolu açılmalı. Prim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduran vatandaşlarımızın yaş engeline takılmadan emekli olabilmesi için yeni bir düzenleme yapılmalı. Esnafımızın emekli olması için gereken 9 bin prim gün sayısı SSK`lı çalışanlarda olduğu gibi 7 bin 200`e indirilmeli` şeklinde konuştu.

-`ESNAFIN EMEKLİ AYLIĞI AÇLIK SINIRINDAN KURTARILMALI`

Esnaf ve sanatkarın emekli aylıklarına düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Palandöken, `Toplumda en çok çalışan kesim olan Bağ-kur`lu esnaf ve sanatkarımızın emekli aylıkları çok düşük. Günümüz koşullarında Bağ-kur emeklilerinin aldığı maaş açlık sınırının altında kalıyor. Esnaf ve sanatkarımızın açlık sınırının altında kalan emekli aylıklarına acilen bir düzenleme yapılması gerek. Ayrıca ayaktan tedavilerde geçici iş göremezlik ödeneği alamayan esnafa tedavi süresindeki geçimi için `rapor ücreti` hakkı verilmelidir` diye konuştu.  

-`2000 ÖNCESİNE SON KEZ GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA TANINMALI`

Öte yandan 2000 öncesi esnaf ve sanatkar için son kez geriye dönük borçlanma hakkı isteyen Palandöken şunları kaydetti, `4 Ekim 2000 tarihinden önce Oda ve vergi kaydı ile esnaf olarak işyeri bulunan ancak Bağ-kur kaydı bulunmayan çok sayıda esnafın mağduriyeti sürüyor. Emeklilik yaşı gelen esnafa Oda ve vergi kaydı dikkate alınarak geriye dönük son kez borçlanma imkanı sağlanmalı. Esnaf ve sanatkarımız bu konuda hükumetten gelecek müjdeli haberi bekliyor. Esnafımızın emeklilikten kaynaklı sorunları çözüme kavuşmalı.`