• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `AR-GE MEYVESİNİ UZUN SÜRE SONRA VEREN ÇALIŞMALARDIR`


 

ANKARA- Ar-Ge çalışmalarının çok önemli olduğunu ve öncelikle tarım alanında daha geniş bir çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Araştırma ve geliştirmeye ayırdığımız bütçe maalesef yeterli değil. Her yıl belirlenen miktar artıyor fakat yine de harcamalar düşük. Ülkemizin tamamında Ar-Ge`ye harcanan miktar, Amerika`daki yalnızca bir şirketin Ar-Ge harcaması kadar bile etmiyor. Yeni dönemde Ar-Ge`ye daha fazla önem verilmeli ve öncelikli konu ise tarım olmalı` dedi.

-`AR-GE MEYVESİNİ UZUN SÜRE SONRA VEREN ÇALIŞMALARDIR`

Araştırma ve geliştirme çalışmalarının, meyvesini uzun vadede veren bir ağaç gibi düşünülmesi gerektiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ülkemiz yer altı kaynakları, bitki ve hayvan çeşitliliği, birçok medeniyete ev sahipliği yapması, iklimi vb. nedeniyle çok büyük bir kaynak yelpazeye sahip. Araştırma ve geliştirme çalışmalarının önemi uzun vadede mutlaka olumlu sonuçlar doğurmasıdır. Kendi ülkemizdeki bu zenginlikten faydalanmak, üretimi artırmak, ihracatı artırmak, dışa bağımlılığı en aza indirmek, eğitim sistemimizdeki eksiklikleri görmek gibi yüzlerce konuda yüzlerce olumlu dönüş alabiliriz. Bunu yapmak için de öncelikle bu çalışmalara ayrılan bütçeyi artırmalıyız. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge` ye ayırdığımız bütçe 2,9 milyar dolardı. Fakat bu miktar Amerika`da bir şirketin tek başına Ar-Ge`ye ayırdığı bütçe olan 22 milyar doların yarısı dahi etmiyor` diye söyledi.

-`AR-GE`NİN EN BÜYÜK KOLU TARIM OLMALI`

Tarım konusundaki çalışmaların artması gerektiğini vurgulayan Palandöken, `Ülkemizin en büyük güçlerinden ve zenginliklerinden birisi tarım. Bu yüzden Ar-Ge çalışmalarının en büyük kolu tarım konusunda olmalı. Detaylı ve kapsamlı araştırmalar ile toprak yapımızdan ürettiğimiz meyve çeşitliliğine kadar neler yapılabilir, neler yanlış yapılmıştır ya da daha farklı neler yetiştirilebilir bunları görmek için çok önemli veriler elde ediliyor. Üretimin ve çeşitliliğin ihtiyaca göre artması, gelişmesi demek ihracatın da artması demektir. Dolayısıyla cari açığın kapanması, dışa bağımlılığın azalması, ekonomimizin canlanması açısından güzel bir nimet olacaktır. Bu yıl bütçeden Ar-Ge için tahsis edilen başlangıç ödeneği 12 milyar 950 milyon TL oldu. Araştırma ve geliştirme çalışmalarına harcanan rakamlardan asla çekinilmemeli, aksine daha cömert davranarak destek verilmeli` şeklinde konuştu.