• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `POS CİHAZI KOMİSYONLARI DÜŞÜRÜLMELİ`


 

ANKARA- Danıştay tarafından kaldırılan hesap işletim ücretlerinin başka kalemlerle esnafa yüklenmemesi gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Bizim de uzun süredir kaldırılması yönünde açıklamalar yaptığımız hesap işletim ücretleri Danıştay kararı ile tamamen kaldırıldı. Hesap işletim ücretlerinden elde edilen gelir ise başka kalemlerle esnafa yüklenmemeli. POS cihazlarındaki komisyon ve kullanım bedeli ile EFT, havale, başka bankadan para çekme gibi farklı farklı kesintiler hem esnafa hem de vatandaşa yük oluyor` dedi.

-`HESAP İŞLETİM ÜCRETİ MALİYETİ BAŞKA KALEMLERLE KARŞILANMASIN`

Hesap işletim ücreti maliyetinin başka kalemlerde zam yapılarak karşılanmamasını isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Geçtiğimiz yıldan bu yıla havale ücreti 1.70`ten 2 liranın üzerine, EFT ücreti 4.50 liradan 5.25`lere, ATM`den EFT ücreti 10 liradan 20 liraya, çağrı merkezlerinden yapılan havale işlem tutarı ortalama 30 lira iken bu yıl 35-40 liraya, kredi kartı aidatı ise 59 liradan 100 liranın üzerine kadar çıktı. Bankalar bu şekilde 20`ye yakın farklı kalemde bedel alıyor. Şimdi hesap işletim ücretlerinin kaldırılması hem esnaf hem de vatandaş için olumlu oldu fakat bu hesap işletim ücretlerinden doğan kaybın bankalarca diğer hizmet bedellerine ekleneceği yönündeki beklenti de aynı şekilde endişeye neden oldu. Havale, EFT gibi 20`ye yakın farklı kalemdeki bedellere bu nedenle tekrar bir zam getirilmemeli veya başka bir kalem adı altında ayrıca bir kesinti yapılmamalı. Kârını her geçen yıl katlayarak varlığını sürdüren bankalar artık vatandaşa da esnafa da ekstra yük bindirmemeli` diye söyledi.

-`POS CİHAZI KULLANIMI VE KOMİSYONLARI DÜŞÜRÜLMELİ`

Esnafın POS cihazı komisyonlarıyla her kazancından pay alan bankaların komisyon ve kullanım bedelini düşürmesi gerektiğini belirten Palandöken, `POS cihazları ile her çekimden bankalar komisyon ücreti kesiyor. Bu ücretler, cihazı alırken süre bazında bir anlaşma yapılarak kesiliyor. Paranın, çekildiği andan itibaren esnafın kasasına girme süresi ne kadar az olursa komisyon oranı o kadar yüksek alınıyor. Komisyon ödemek istemeyen esnafın parası ortalama 30 ile 45 gün arasında bankalarca kullanılıp daha sonra esnafın hesabına yatırılıyor. Her ay ortalama 30 lira civarındaki kullanım bedelinin yanında alınan bu komisyon ücretleri düşürülmeli. Cirosu düşük esnaf bu bedellerin altında eziliyor` şeklinde konuştu.