• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ESNAF İÇİN ETKİN BİR SİCİL AFFI GETİRİLMELİ`


 

ANKARA- Ekonomik dalgalanmanın olduğu dönemde esnaf ve sanatkarın krediye her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnaf ve sanatkarlar, ekonominin bugünkü gibi inişli çıkışlı olduğu dönemlerde otomatik istikrar sağlayıcı görev üstleniyor. Dolayısıyla ekonomideki dalgalanmaların azaltılabilmesi için esnaf ve sanatkara en çok bugünlerde finansman desteği sağlanmalı. Bunun için de TBMM açılır açılmaz bankaların zorunlu uygulayacakları etkin bir sicil affı getirilmeli` dedi.

-`BORCUNU BİR GÜN AKSATANLAR KARA LİSTEYE ALINIYOR`

Bankaların sudan sebeplerle esnafın krediye ulaşmasını engellediğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ekonomimiz üzerinde oynanan oyunlar nedeniyle kurların yükselmesine bağlı olarak faizlerin de hızla yükselmesi, esnafın krediye erişimini daha da zorlaştırdı. Kredi faizleri yüzde 50`ye yaklaştı. Böyle bir dönemde esnaf ve sanatkarlar krediye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyar hale geldi. Ancak birçok banka, özellikle de özel bankalar, geçmiş dönemlerde kredi taksitlerini ya da kredi kartı borcu ödemesini bir gün aksatanları bile kara listeye alıyor. En son 2017`de çıkarılan sicil affı bankalar tarafından uygulanmadığı gibi, bugün hiçbir yere bir kuruş dahi borcu olmayan esnafa geçmiş yıllardaki ödemelerini aksattı diye kredi verilmiyor` diye konuştu.

-`ESNAFIN GELECEĞİ BANKALARIN İNSAFINA BIRAKILMAMALI`

M. Twain`in `Bankalar güneşli günde şemsiye uzatıp yağmur başlayınca geri isteyen kuruluşlardır`` sözünü hatırlatan Palandöken, `Bankalar kara liste bahanesiyle esnaf ve sanatkarların krediye ulaşmasını engelleyip önünü tıkıyor. 2003, 2009 ve 2017 yıllarında üç kez sicil affı çıkarılmasına rağmen bankalar kara liste uygulamasına devam ediyor. Esnaf ve sanatkarımızın geleceği bankaların insafına bırakılmamalı. TBMM açılır açılmaz, etkin bir sicil affı için net olarak karar verilmeli. Etkin sicil affı için çıkarılacak yasada, tüm bankaların sicil affına uyma zorunluluğu net olarak yer almalı. Çok sayıda esnaf ve sanatkarımız, bankaların sicil affına uyarak kara listeyi tamamen kaldırmasını dört gözle bekliyor` şeklinde konuştu.