• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ÖTV İNDİRİMİ SATIŞLARI VE VERGİYİ ARTIRIR`


 

ANKARA- Döviz kurlarındaki dalgalanma ve faiz oranlarının artışından dolayı tüketici güven endeksinin Eylül ayında 9 puan birden düşerek 59.3 olduğunu hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Ekonomiyi yeniden canlandırmak için tüketimin artırılmasına yönelik tedbirlerin alınması gerekli. Otomotiv sektöründeki vergi düzeltmesi bunun için önemli bir adım olsa da tek başına yeterli değil. Otomotiv sektörü başta olmak üzere, beyaz eşya ve mobilya gibi sektörlerde geçici süreli vergi indirimi yapılmalı` dedi.

-`OTOMOTİV SEKTÖRÜ GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 53 KAYIP YAŞADI`

Otomotivdeki ÖTV düzeltmesinin otomotiv sektörünü kısmen de olsa rahatlatacağını ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Döviz kurundaki dalgalanmadan dolayı otomotiv sektörü iç pazarda daralma yaşıyor. Kur artışından en fazla etkilenen sektörlerden biri olan otomotiv sektörünün satışlarında geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 53 kayıp yaşandı. Döviz kurlarından kaynaklı yaşanan bu daralmanın önüne geçebilmek için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ÖTV oranları için taban olarak alınan matrah dilimleri yükseltildi. Bu karar otomotiv sektörü için yerinde bir adım olsa da tek başına ekonomiyi canlandırmaya yetmeyecektir. Otomotiv sektörü başta olmak üzere beyaz eşya ve mobilya gibi, vergi oranı yüksekliğinin yanında ekonomiyi canlandırma potansiyeli olan sektörlerde büyük bir vergi indirimi yapılmalı` diye konuştu.

-`SATIŞI OLMAYAN ÜRÜNÜN VERGİSİ DE OLMAZ`

Ekonomiyi canlandırmak için vergi indirimleri ile tüketimin artırılması gerektiğinin altını çizen Palandöken, `Tüketim üzerinden alınan vergilerde vergi oranlarını indirmek her zaman vergi gelirlerini azaltmaz, aksine artırır. Çünkü bir ürün ne kadar çok satılırsa vergiden elde edilen gelir de o oranda artar. Satışı olmayan ürünün vergisi de olmaz. Hem ekonomiyi canlandırmak hem de bu canlandırma ile hazinenin gelirlerini artırabilmek için tüketim üzerinden alınan vergilerde geçici ve büyük bir indirim yapılması kaçınılmaz. Bu nedenle otomotiv, beyaz eşya, mobilya gibi sektörlerde yapılacak geçici süreli bir vergi indirimi ekonomiyi büyük ölçüde canlandıracaktır` şeklinde konuştu.