• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `KÜÇÜK ESNAFIN YOK OLMASINA GÖZ YUMULMASIN`


 

ANKARA- Sokak aralarına kadar giren zincir marketlerin küçük esnafı her geçen gün yok ettiğini ve acil çözüm bulunmasının artık zorunluluk olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Sokak aralarına kadar kuralsız olarak giren zincir marketler nedeniyle mahalle bakkalı başta olmak üzere küçük esnaf ayakta kalmakta zorlanıyor. Poşet parasını dahi kazanamayan küçük esnafın yok olmasına göz yumulmamalı. Spekülatörlere karşı susup küçük esnafın kar marjına göz dikileceğine büyüklerin zammına da kural getirilsin` dedi.

-`ZİNCİR MARKETLERE KARŞI KÜÇÜK ESNAF KORUNMALI`

Binlerce bakkal ve küçük esnafın zincir marketler karşısında ayakta kalma mücadelesi verdiğini anlatan Bendevi Palandöken, `Dövizdeki kuru bahane ederek unun fiyatlarını yüzde 60`ın üzerinde artıran spekülatörlere ses çıkarılmazken emeği ile çalışan bakkal ve fırıncının kar marjlarının sınırlandırılması adil değil. Mahalle esnafımız sayıları 30 bini geçen zincir marketler karşısında ayakta kalmak için mücadele edip sadece ekmek ve sigara satarak ayakta kalmaya çalışan başta bakkal ve diğer küçük esnafın korunması için acilen yeni yasal düzenleme yapılmalı. Daha önce küçük esnafı korumak için çıkarılan perekande sektörünü düzenleyen yasa yine küçük esnafı vurdu. Una, suya, elektriğe, mayaya ve yakıta yüzde 50-60 zamların yapıldığı bu ortamda ekmeğe yapılan zammın durdurulması fırıncı, bakkal ve diğer küçük esnafın gelirini kısarak vatandaşı koruma altına almak doğru bir uygulama değil. Son yapılan düzenleme ile kar marjları oldukça kısıtlanan özellikle bakkal esnafımız sattığı ürünün poşet parasını dahi kazanamaz duruma geldi. Bir ekmekte bakkal esnafının kazandığı parada artık poşete gider oldu. En küçük sokak aralarına kadar giren zincir marketlerin artık açılış ve kapanışlarına mutlaka kural konularak küçük esnaf mutlaka korunmalıdır` diye konuştu.  

-`BAKKAL POŞET PARASINI DAHİ KAZANAMIYOR`

Zincir marketler karşısında ayakta kalma mücadelesi veren bakkal esnafının sigara ve ekmek dışında bir satış yapmadığına dikkat çeken Bendevi Palandöken, `Bugün bir poşetin maliyeti 10-15 kuruş. Bazen de poşet yırtıldığı zaman bu bedel iki katına çıkıyor. Bakkal bir ekmek satışından bir poşet parası dahi kazanamıyor. Yeni düzenleme ile bakkalın sattığı ekmek ve sigaranın kar marjına sınır getirildi. Zincir marketler karşısında ayakta kalmaya çalışan küçük esnafın korunması gerekir. Çünkü küçüğü olmayanın büyüğü olmaz. Bu fidanlık kurutulmamalıdır. Bakkal esnafımızın sattığı sadece ekmek ve sigaradan başka bir şey değil. Bu ürünlerde de sürekli olarak kar marjları düşürülerek küçük esnaf yok ediliyor. Buna karşı esnafımızın girdileri her geçen gün artıyor. Ekmek ve sigaradan başka bir şey satamayan bakkal esnafımızın artık dayanma gücü kalmadı. Perakende sektörünün kuralları yeniden mutlaka konulmalı ve küçük esnafın yok olmasına göz yumulmamalı` şeklinde konuştu.