• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `ÇOCUKLARIMIZ İŞÇİ DEĞİL ÖĞRENCİ OLMALIDIR`


 

ANKARA- Çocuk işçiliği ile her zaman yoğun mücadele ettiklerini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `UNICEF ile yürüttüğümüz Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programıyla çocuk işçiliğine karşı mücadelemiz sürüyor. 10 ilde bin 500 çalışan ve yöneticiye bu konuda farkındalık eğitimi verdik ve bu 10 ilde 25 çalışanı çocuk işçiliği konusunda uzmanlaştırmak amacıyla yapılan eğitimleri de tamamladık. Temel amacımız çocuk işçiliğinin önlenmesine katkı ve çalışan çocuklar ile ailelerine destek sağlamak` dedi.

-`ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE KARŞI 10 İLDE PROGRAM YÜRÜTÜYORUZ`

Seçilen 10 ilde çocuk işçiliğine karşı program yürütüldüğünü dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `İçinde bulunduğumuz yılı Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı ilan eden Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) ile Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programını 10 ilde yürütüyoruz. Bu 10 ilde 500 iş yerini ziyaret ederek çocuk işçiliği hakkında işyeri sahiplerine bilgilendirme yapılmaya başlandı. Bu işbirliği ile hedefimiz işverenlerimizin çocuk işçiliği konusunda bilinçlendirilmesi, işyeri temelli mekanizmalar vasıtasıyla çocuk işçilerin izlenmesi, çocuk işçilerin ve ailelerinin sosyal koruma sistemine yönlendirilmesi. En önemlisi de çocuk işçi riski taşıyan çocukların çıraklık sistemi de dahil olmak üzere mesleki ve teknik eğitim veren programlara yönlendirilmesi` diye söyledi.

-`ÇIRAKLAR ÇOCUK İŞÇİ DEĞİL, MESLEK ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERDİR`

Ustaların yanında meslek öğrenen çırakların çocuk işçi olmadığına dikkati çeken Palandöken, `Çocuklarımızın mesleki eğitim alması geleceklerini karartmadan meslek öğrenmeleri için en doğru yoldur. Esnaf ve sanatkârın yanındaki çıraklar çocuk işçi değildir, onlar ustalarının yanında meslek öğrenen öğrencilerdir. Çıraklık eğitiminde pratik eğitimi usta öğreticilerinden alan çocuklarımız aynı zamanda okullarında da teorik eğitimlerini alıyorlar. Böylece çocuklarımız bir yandan eğitimlerine devam ederken, bir yandan meslek öğreniyorlar. Baba yarısı diye nitelendirdiğimiz ustalar, çırakların hem hatalarından hem de güvenliğinden sorumludur. Çocuklarının meslek öğrenmesini isteyen aileler ustalarımıza güvensin. Çocuk işçiliğini bitirmek için herkese görev düşmektedir. TÜİK`in çocuk işçiliği ile ilgili kapsamlı bir çalışma yaparak çocuk işçiliği konusunda geldiğimiz noktayı görmeliyiz. Bununla birlikte çocuk işçiliği ile mücadele için herkese görev düşüyor. Aileler, işverenler, kurumlar topyekûn bu konuda farkındalık oluşturarak mücadele etmeli` şeklinde konuştu.