• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, `MOTORİNDE 13 KURUŞ İNDİRİM YETERLİ DEĞİL`


 

ANKARA- Motorinde 13 kuruşluk indirimin yeterli olmayacağını ve daha yüksek bir indirime gidilmesinin artık şart olduğunu vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Uluslararası piyasalarda motorin fiyatları gerilemişken, bizim de motorinde kayda değer bir indirime gitmemiz gerekiyor. Motorindeki indirim enflasyonun da düşmesinde en önemli etken. Bu nedenle 13 kuruşluk indirim enflasyonun düşmesinde istenen seviyeye ulaşmak için yeterli değil. Karayollarımızda büyük çoğunluğu motorin kullanan araçlar seyrediyor ve ulaşım ağımızın büyük çoğunluğu motorin kullanıyor. Daha yüksek bir indirim tüm şoför esnafımızı rahatlatır` dedi.

-`MOTORİNE DAHA YÜKSEK BİR İNDİRİM GELMELİ`

Doların ve brent petrolün yüksek düşüş gösterirken motorine de daha fazla indirim gelmesini beklediklerini belirten Palandöken, `Eşel mobil uygulaması başladığı 17 Mayıs tarihinde benzin 5,14 motorin ise 4,44 seyrinde iken aralarındaki fark 74 kuruştu. Dolar 4,44 brent petrolün varil fiyatı ise 71 dolardı. Şimdi ise benzin son indirimlerden sonra 6,40 ile 6,50 arasında seyrederken motorin de 6,28 – 6,41 seviyesine geldi ve aralarındaki fark azaldı. Aynı zamanda brent petrol varil fiyatı 61 dolara kadar geriledi. Geçtiğimiz yıldan daha düşük seviyeye inerek varil fiyatı en düşük zamanlarını yaşıyor. Yaz dönemlerinde hem dolar 7 liranın üzerine çıkmıştı hem de brent petrol varil fiyatı yüksekti. Şimdi ise dolar 5,30`lara kadar, brent petrolün varil fiyatı 61 dolara kadar gerilemişken artık motorinde pompaya yansıyan büyük bir indirim kaçınılmazdır` şeklinde söyledi.

-`13 KURUŞLUK İNDİRİM ENFLASYONDA İSTENEN SEVİYEYE GETİRMEZ`

Motorine gelecek yüksek bir indirimin enflasyonun düşmesine önemli etken olduğunu hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ` Kamyoncu, otobüsçü, servisçi, dolmuşçu, yani taşımacı esnafımızın en önemli girdisi motorin. Benzin gibi motorine de indirim gelmesi bu noktada enflasyonun da düşmesinde önemli bir etken olacağını her zaman dile getiriyoruz. Çünkü motorin önemli bir zincir konumunda. Bugün yapılan motorindeki 13 kuruşluk indirim ise yeterli değil. Kasım ayında benzine toplam 57 kuruş tutarında 3 kez indirim yapıldı, 4.indirim ise 16 kuruş olmak üzere yarından itibaren gelecek. Bunun motorinde de yapılmaması için hiçbir sebep yok. Fakat bugünkü gibi 13 kuruşluk bir indirimden ziyade daha yüksek bir indirim gelmeli. Çünkü uluslararası piyasalarda benzin gibi motorinde de fiyat gerilemesi yaşanıyor. Ülkemizde en önemli ve en çok kullanılan yakıt türü motorin. Esnaf da çiftçi de kayda değer bir indirimin gelmesini dört gözle bekliyor` diye konuştu.