PALANDÖKEN, “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMSAL MALİYETLERİ ARTIRIYOR”
ANKARA- Kuraklık ve iklim
değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda israfının boyut
değiştirdiğine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ne yazık ki, ülkemizde her yıl 23 milyon
ton gıda, 12 milyon da ekmek israf ediliyor. Bu rakamlar birçok ülkenin yeterli
beslenmesine katkı sağlayacak veriler. Oysaki iklim değişikliği ve mevsimsel
değişiklikler, sulamada yaşanan sıkıntılar, lojistikte meyve sebze taşıyan
aracın uygun soğutma sistemlerinin olmayışı tarım sektörümüzü doğrudan
etkileyip üretime engel oluyorken bu konuda bilinçlendirilmek çok önemli.
Bununla beraber kuraklık ve betonlaşma tarımsal maliyetleri her geçen gün
artırıyor. Çiftçilerimiz, alın terlerinin karşılığını alamadıklarından, tüketiciler
ise yüksek fiyatlardan dolayı şikâyetçi. İsrafının önüne geçebilirsek
sorunların çözümü için büyük bir adım atarız” dedi.
-“İSRAFI
ÖNLEMEDE PLANLI ÜRETİM VE TÜKETİM ÇOK ÖNEMLİ”
Ürünlerin daha tarladan
sofraya gelene kadar zayi olduğuna dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârları
Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Gıda israfı zincirinin en kritik halkalarından biri, ürünlerin
tarladan sofraya gelene kadar ürünlerin maruz kaldığı zayiat. Nakliyede,
depolamada ve pazarda birçok ürün israf oluyor. Bu kayıplar, arz-talep
dengesini bozarak fiyatların daha da yükselmesine sebebiyet veriyor. Evimizde,
soframızda, iş yerimizde tüketebileceğimiz kadar gıda almalı ve fazla gıda
israfından kaçınmalıyız. Gıda saklama yöntemleri konusunda bilinçlenerek
bozulmaların önüne geçebiliriz. Çiftçilerimiz talep doğrultusunda planlı ekim
yapmaya teşvik edilmeli ve bu konuda desteklenmeli” diye konuştu.
-“İSRAFI
ÖNLEMEK İÇİN KAMU SPOTLARI OLUŞTURULMALI”
İsraf edilen her bir gıdanın
aynı zamanda yok edilen bir emek olduğunu söyleyen Palandöken, “Nakliye sırasında ürün kaybını önlemek
için daha verimli lojistik sistemler geliştirmeli ve uygun depolama koşullarını
yaygınlaştırmalıyız. Suyumuzu, toprağımızı ve enerjimizi doğru kullanarak, daha
sürdürülebilir bir üretim ve tüketim modeli oluşturabiliriz. Unutmayalım ki,
israf edilen her gıda maddesi, aynı zamanda yok edilen emek, su, toprak ve
enerji demektir. İklim değişikliğinin etkilerini daha derin hissetmeden, hep
birlikte üzerimize düşeni yapmalıyız. Okul sıralarından itibaren ailede ve
sosyal çevrede israfı önlemek için kamu spotları oluşturmalı ve bu konuda
farkındalık oluşturmalıyız” şeklinde konuştu.