• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, “KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİ ARTIRILMALI”


ANKARA-  Mart ayının ilk haftasını kapsayan Girişimcilik Haftası’na dair açıklamalarda bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkelerin gelişiminin temelinde girişimcilik yatar. Refah seviyesini yükseltmek,  dışa bağımlılığı azaltmak, üretimi artırmak için yeni fikirler sunmak, ülke ekonomisi ve girişimci için anahtardır. KOSGEB desteklerinde girişimcilik destek programına verilen tutarın ve program sonucu açılan işletme sayısının her geçen yıl artması gerekirken azalması üzücü bir durum. Maddi manevi imkânların ve desteklerin artırıldığı bir ortamda ülkemiz ve dünyamız için yeni fikirler geliştirecek tüm girişimcilerin Girişimciler Haftası’nı kutluyorum” dedi.

-“BİRÇOK ESNAF KOLU GİRİŞİMCİLİK ADIMIYLA SÜREGELMİŞTİR”

Girişimcilere verilen desteğin hiçbir zaman boşa gitmeyeceğini vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Girişimcilik çeşitliliği arttırır. Birden fazla rakip ortamı oluşturur. Rakip ortamı olan piyasada kalite de beraberinde gelir. Birçok esnaf ve sanatkâr meslek kolu girişimci niteliğinde atılan adımlarla kurulmuş ve bugünlere kadar gelmiştir. Bununla birlikte girişimcilik, yeni istihdam alanları oluşmasına imkân sağlarken refah seviyesini de artırır. Her gün birçok şeyin değiştiği dünyada gelişmek, yeni ihtiyaçlara cevap vermek de kaçınılmazdır. Bu nedenle girişimciler hedefe varmayı bilmeli, kolay pes etmeyi hayatlarından çıkartmalılar. Girişimcilik açısından ülkemiz nüfusunun yüzde 40’ının 30 yaşın altında olması, yeni fikirlerin ortaya çıkması için bizi şanslı kılıyor” dedi.

*Veriler KOSGEB’in yıllık faaliyet raporlarından elde edilmiştir.

KOSGEB Desteklerinin Uygulama Sonuçları

 

Girişimcilik Destek Programı İşletme Sayısı

Girişimcilik Destek Programı

Destek Tutarı

2017

22 Bin

443,4 Milyon Türk Lirası

2018

31 Bin

596,3 Milyon Türk Lirası

2019

25 Bin

475,2 Milyon Türk Lirası

2020

9 bin

102,9 Milyon Türk Lirası

 

-“GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİ ARTMAK YERİNE AZALIYOR”

Girişimcilik desteklerinin artması gerektiğine ve ülkemizin özellikle genç potansiyellerine daha çok fırsat verilmesinin ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Palandöken, “Girişimcilere hem devlet hem de özel teşvik destekleri olduğu için net toplam bir veri sağlanamasa da, Basın birimimizin KOSGEB Faaliyet Raporlarından Girişimcilik Destek Programı ile ilgili derlediği verilere göre maalesef yıllar itibariyle verilen destek tutarı da, bu destek ile birlikte işletme açanların sayısı da azalmış. Halbuki geçtiğimiz yılın ilk üç çeyreğinde 206 girişime yapılan 1,4 milyon dolarlık yatırım, ülkemizi Avrupa ülkeleri arasında girişimcilere en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasına soktu. Yani girişimcilerimizde ışık var, potansiyel var. Bu başarıyı daha da artırmak için KOSGEB desteklerinin hibe tutarları da artırılmalı. Örneğin 2 bin TL olan kuruluş desteğinin 5 bin TL ‘ye çıkarılması günümüz şartlarında yeterli gelmiyor. İşletme giderleri, yatırım destekleri vb. kalemlerdeki geleneksel girişimcilik hibe tutarı 65 bin TL, ileri girişimcilikte ise 375 bin Türk Lirası olan hibe tutarları tekrar güncellenerek artırılmalı” diye konuştu.