• E-Posta
  • Yazdır

Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası Coğrafi İşaret Tescili 029 Sayılı Genelge 19.03.2015


AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

11/03/2015 tarihinde Gaziantep Sanayi Odası tarafından Konfederasyonumuza gönderilen yazıda; ülkemizin önemli geleneksel tatlılarından biri olan Antep Baklavası’nın Gaziantep Sanayi Odası tarafından, Türk Patent Enstitüsü ve Avrupa Birliği-Tarım ve Gıda Komisyonu nezdinde tescillenerek kendine özgü özelliklerinin korunmasının sağlandığı bildirilmiştir.

Türk Patent Enstitüsü’nün 555 Sayılı Coğrafi İşaretlerinin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 3. ve 17. Maddesinde belirtilen “Mahreç İşareti” özellikleri gereği, “Antep Baklavası” ya da “Gaziantep Baklavası” olarak tescil ettirilmiş ürünün, Gaziantep ili dışında başka bir yerde imalatının yapılmaması gerekmektedir.

Ancak; Antep Baklavası’nın bu isim altında başka illerde satılabilmesi ve mahreç işaretinin kullanılabilmesi için, ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılan bir ürün olması gerektiğinden, söz konusu baklavada kullanılan fıstığın Antep Fıstığı olması ve baklavanın Gaziantep’te imal edilmiş olması zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu kapsamda; esnaf ve sanatkarlarımızın imal ettikleri ürünlerde “Antep Baklavası” ya da “Gaziantep Baklavası”nın tescilli ismini kullanmamaları, söz konusu isimlerle imalat yapan üyeler var ise bilgilendirme ve denetim işlemi için iletişim bilgilerini Gaziantep Sanayi Odası’na bildirmelerinin sağlanması gerekmektedir.


Esnaf ve sanatkarlarımızın idari yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için bilgilendirilmelerini teminen ilgili odalara duyurulması hususunda gereğini önemle rica ederiz.


               

BİLGİ İÇİN:


Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu,

Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu

Türkiye Fırıncılar Federasyonu


 






Naci SULKALAR Fevzi APAYDIN
GENEL SEKRETER GENEL BAŞKAN VEKİLİ


İlgili Dosya İçin Tıklayınız