Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemleri
Bu Yönetmeliğin amacı, gıda işletmelerinin kayıt veya onay
işlemlerine dair usul ve esasları belirlemektir. Yönetmelik;
a) Kurban bayramında kesim yapılan yerler,
b) Köylerdeki kişisel ihtiyaç amaçlı kesim yerleri,
c) Kişisel tüketim amacıyla birincil üretim yapılan yerler,
ç) Kişisel tüketim amacıyla gıdanın hazırlandığı, işlendiği
ve depolandığı yerler,
d) Gıdanın; geçici olarak, zaman zaman ve küçük ölçekte
kermes, kültürel etkinlikler gibi bireysel gönüllüler tarafından yardım amaçlı
hazırlandığı, depolandığı ve sunulduğu yerler,
haricindeki gıda işletmelerini kapsar.
Gıda işletmelerine 5996 sayılı Kanun kapsamında verilen
işletme kayıt ve onay belgeleri;
• 17/12/2011 tarihli
ve 28145 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği,
• 27/12/2011 tarihli
ve 28155 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen
Kuralları Yönetmeliği,
• 17/12/2011 tarihli
ve 28145 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Hayvansal Gıdaların Resmi
Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik,
• 17/12/2011 tarihli
ve 28145 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine
Dair Yönetmelik kapsamında verilen belgelerdir.
Onaya Tabi Gıda İşletmeleri
• Et ve et ürünleri
işleyen işletmeler.
• Süt ve süt
ürünleri işleyen işletmeler.
• Yumurta ve yumurta
ürünleri işleyen işletmeler.
• Balıkçılık ürünleri
işleyen işletmeler.
• Mide, bağırsak,
kollojen, jelatin üreten işletmeler.
• Bitkisel ve
işlenmemiş hayvansal gıdayı birlikte içeren ürünleri üreten işletmeler.
Kayıt Kapsamındaki Gıda İşletmeleri
• Gıda üretimi yapan
işletmeler
• Depo, gıda satış ve
diğer parakende faaliyet gösteren işletmeler
• Toplu tüketim
işletmeleri
• Yerel marjinal ve
sınırlı faaliyetler kapsamındaki işletmeler
• İstisnai hükümlere
göre faaliyet gösteren işletmeler
Bu belgelerin
alınması diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mevzuata göre
verilen izin veya ruhsatların alınması mükellefiyetini ortadan kaldırmaz.
Diğer taraftan,
- Depo, perakende, toplu tüketim işletmecileri; Yönetmeliğin
Ek-2’deki
1- İşletme Kayıt Belgesi başvuru ve beyannamesi (Ek-4)
- Gıda üreten işletmeciler; Yönetmeliğin Ek-3’teki
1- İşletme Kayıt Belgesi başvuru ve beyannamesi (Ek-4)
2- Şeker üretimi veya şeker paketlemesi konusunda faaliyet
gösterecek gıda işletmelerinin Şeker Kurumu’ndan alacağı uygunluk yazısı ile
kayıt işlemlerini yaptırabileceklerdir.
Ayrıca, söz konusu yönetmelik ile yeniden düzenlenen onay
kapsamındaki gıda işletmeleri Ek-7’deki;
1- Dilekçe
2- Beyanname genel kısmı(Ek-10)
3- Beyanname özel kısmı(Ek-11)
4- İşletmenin teknik resim kurallarına göre çizilmiş; su
giderleri, personel hareketleri, ürün akış şeması, makine yerleşim planı gibi
bilgileri içeren en az A3 boyutunda yerleşim krokisi
5- İşletmede oluşan katı/sıvı/gaz atıkların uzaklaştırma
şekli ve sıklığı hakkında bilgi ve yetkili merci tarafından istenmesi durumunda
belge ile kayıt işlemlerini yaptırabileceklerdir.
Çalıştırılması Zorunlu Personel
• Gıda işletmecisi, üretimin nevine uygun en az lisans
düzeyinde eğitim almış ise kendi işletmesinde zorunlu personel olarak
çalışabilir.
• Gıda işletmecisi, işletmesindeki her faaliyet için ayrı
ayrı personel çalıştırabileceği gibi sadece bir personel de çalıştırabilir.
Sadece bir personel çalıştırılması durumunda tüm faaliyetlere uygun meslek
mensubu personel istihdam edilir.
• Gıda işletmecisi aynı adreste birden fazla faaliyet
göstermesi durumunda tüm faaliyetlerde kullanılan alet ekipmanın toplam motor
gücü, 30 beygir gücünün üzerinde veya çalıştırdığı toplam personel sayısı on
kişiden fazla ise çalıştırılması zorunlu olan personeli istihdam etmek
zorundadır.
• Gıda işletmecileri, çalıştırılması zorunlu olan personelin
herhangi bir sebeple işten çıkarılması veya çıkması durumunda çalıştırılması
zorunlu olan personelin değişikliğine ilişkin yetkili merciin güncel bilgilere
sahip olmasını sağlamak zorundadır.
• Gıda işletmecisi, işletmenin faaliyette bulunduğu çalışma
gün ve saatlerine göre zorunlu personel istihdam etmek zorundadır. Gıda
işletmesinde çalışan zorunlu personel, işletmenin faaliyette bulunduğu çalışma
gün ve saatleri içerisinde başka bir işte çalışamaz.
Yönetmelikte yapılan son değişiklik ile, 17/12/2011
tarihinden önce çalışma izin belgesi, çalışma izni ve gıda sicili belgesi veya
bu belgelere eşdeğer belge alarak faaliyet gösteren onaya tabi gıda
işletmelerinden 31/12/2012 tarihine kadar modernizasyon planı veren ve
modernizasyon planındaki yatırımını 31/12/2014 tarihine kadar tamamlayamayan
gıda işletmelerine, 15/2/2015 tarihine kadar müracaat etmiş olmaları ve İl/İlçe
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından uygun bulunması halinde
yatırımlarını tamamlamaları için 1/7/2016 tarihine kadar ilave süre
verilmiştir.
Ayrıca, süt kayıt sistemine kaydedilen ve 31/12/2014
tarihine kadar onay belgesi alamayan süt toplama merkezlerine, 15/2/2015
tarihine kadar müracaat etmiş olmaları ve İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık
Müdürlüğü tarafından uygun bulunması halinde onay belgesi almaları için
1/7/2016 tarihine kadar ilave süre verilmiştir.